Πάνω από 8,3 δισ. τόνοι πλαστικών έχουν παραχθεί στην ιστορία της ανθρωπότητας – Μόνο το 9% ανακυκλώθηκε....




Πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών έχουν παραχθεί στη Γη, με την πλειονότητά τους να βρίσκεται ήδη σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στους ωκεανούς, σύμφωνα με νέα μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Με τον σημερινό ρυθμό, πάνω από 12 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων θα απορρίπτονται σε χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον έως το 2050, αναφέρει η έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από στατιστικές παραγωγής από μια ποικιλία βιομηχανικών πηγών και ανακάλυψαν ότι από το 2015 δημιουργήθηκαν στον πλανήτη μας περίπου 6,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων. Συνολικά το 79% των πλαστικών αποβλήτων συσσωρεύονται στους χώρους υγειονομικής ταφής ή στο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των ωκεανών. Ενδεικτικά, το 2010, κατέληξαν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών, αναφέρει η έρευνα.




Παρά τις προσπάθειες για επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών, μόνο το 9% ανακυκλώθηκε και 12% αποτεφρώθηκε, μια διαδικασία που μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.


Το 1950, είχαν παραχθεί λίγο πάνω από δύο τόνοι πλαστικών παγκοσμίως, όταν ξεκίνησε η μαζική κατασκευή του ανθεκτικού υλικού, αναφέρει η έκθεση. Μέχρι το 2015, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε πάνω από 440 εκατομμύρια τόνους, ξεπερνώντας τα περισσότερα άλλα ανθρωπογενή υλικά, με εξαίρεση τον χάλυβα και το τσιμέντο. Μάλιστα, περίπου το 50% της συνολικής παραγωγής πλαστικών από το 1950 έως το 2015 έλαβε χώρα μόνο τα τελευταία 13 χρόνια.
«Τα περισσότερα πλαστικά δεν βιοδιασπώνται, έτσι τα πλαστικά απόβλητα που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι θα παραμείνουν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια», δήλωσε η Τζένα Τζάμπεκ, συνεπικεφαλής της μελέτης. «Οι εκτιμήσεις μας υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναθεωρήσουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε και τις πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων», πρόσθεσε.