Kρήτη: Βρέθηκε φουρόγατος στον Ομαλό;




Έχει όλα τα χαρακτηριστικά του… φουρόγατου, του ζώου – θρύλου των Λευκών Ορέων!
Πιάστηκε στα Λευκά Όρη από κτηνοτρόφο της περιοχής και ήδη έχει παραδοθεί στη Δασική Υπηρεσία, αναμένοντας όλες τις σχετικές εξετάσεις που θα πιστοποιήοσυν αν πρόκειται για φουρόγατο ή όχι.
Το ζώο παγιδεύτηκε σε παγίδα για ζουρίδες στον Ομαλό και υπάλληλοι της Διεύθυνσης το έβαλαν σε ένα κλουβί.
Μπορεί μέχρι σήμερα να γίνονταν έρευνες για να βρεθεί κάποιος φουρόγατος, αλλά δεν είχαν αποδόσει καρπούς.
Ο Κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά.
Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.
Γεννάει 4 ως 7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών Ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζεί στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, όπου προκαλούν προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα.
(η φωτό είναι του κ. Γιάννη Φωτάκη)


Μόλις ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, με την σειρά τους ενημέρωσαν το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, προκειμένου το πρωί της Τετάρτης να μεταβούν όλοι στον Ομαλό και να εξετάσουν από κοντά το άγριο ζώο.
Μάλιστα δεν αποκλείεται να ναρκωθεί προκειμένου να εξεταστεί λεπτομερώς και να διαπιστωθεί με βεβαιότητα για το αν πρόκειται για τον θρυλικό Φουρόγατο των βουνών της Κρήτης.
Όπως γράφει η Βικιπαίδεια «Ο κρητικός αγριόγατος ή Φουρόγατος (Felis silvestris cretensis) είναι ένα υποείδος της αγριόγατας που ζεί στην Κρήτη. Ο κρητικός αγριόγατος καταγράφεται ως είδος για πρώτη φορά το 1953. Το ζώο αυτό θεωρούταν για πολλά χρόνια εξαφανισμένο είδος, μέχρι το 1996, όταν δύο φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια αιχμαλώτισαν ένα άτομο, ενώ υπήρχαν πολλές αναφορές από βοσκούς.
Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη. Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων. Γεννάει 4 ω;7 μικρά 1-2 φορές το χρόνο. Ο Κρητικός αγριόγατος ζει στις κορυφές των Λευκών ορέων, αφού βρέθηκε νεκρό ένα άτομο το 1997. Επίσης ζεί στο δάσος του Ρούβα και στο φαράγγι της Σαμαριάς. Ζουν αρκετοί στη Δείκτη, κυρίως στη Ν/Δ, όπου προκαλούν προβλήματα στα μικρά αιγοπρόβατα.»
Δείτε φωτο απο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας