SOS ΓΙΑ ΤΑ ΠΤΗΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ


Οι πληθυσμοί δεκάδων ειδών πτηνών στην επαρχία της Γαλλίας έχουν μειωθεί και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και κατά δύο τρίτα, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Γάλλοι ερευνητές με βάση τα πορίσματα δύο επιστημονικών ερευνών.
«Η κατάσταση είναι καταστροφική», δήλωσε ο Μπενουά Φοντέν, βιολόγος διατήρησης στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Γαλλίας, που συμμετείχε ενεργά στη διεξαγωγή μιας εκ των σχετικών ερευνών. Ο Φοντέν πρόσθεσε πως «η επαρχία κοντεύει να γίνει μία πραγματική έρημος».
Οι πληθυσμοί αρκετών ειδών πτηνών, όπως είναι ο θαμνοτσιροβάκος, ο βλάχος και η σταρήθρα, έχουν υποστεί μειώσεις τουλάχιστον κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με την ετήσια απογραφή που ξεκίνησε στην αρχή του αιώνα. Μάλιστα, ο πληθυσμός του είδους της λιβαδοκελάδας, μεταναστευτικό ωδικό πτηνό, έχει ελαττωθεί κατά 70%.
Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας περιέγραψε τον ρυθμό μείωσης και το εύρος της εξάλειψης ως «ένα επίπεδο που πλησιάζει την οικολογική καταστροφή». Ο κύριος ένοχος, σύμφωνα με τις εικασίες των ερευνητών, είναι η εκτεταμένη χρήση παρασιτοκτόνων σε αχανείς εκτάσεις μονοκαλλιεργειών, όπως είναι το σιτάρι και το καλαμπόκι. Το πρόβλημα δεν είναι ότι τα πτηνά δηλητηριάζονται, αλλά ότι τα έντομα, με τα οποία τρέφονται τα πτηνά, έχουν εξαφανιστεί. «Δεν έχουν μείνει σχεδόν καθόλου έντομα, αυτό είναι το πρώτιστο πρόβλημα», δήλωσε ο Βινσέν Μπρετανιόλ, επιστήμονας οικολογίας.
Η πρόσφατη έρευνα έχει υποδείξει παρόμοιες τάσεις σε όλη την Ευρώπη, με τους υπολογισμούς να εκτιμούν πως τα ιπτάμενα έντομα έχουν μειωθεί κατά 80% και ότι οι πληθυσμοί πτηνών έχουν ελαττωθεί κατά 400 εκατομμύρια σε 30 χρόνια.
«Το ιδιαιτέρως ανησυχητικό εύρημα αφορά τη διαπίστωση πως όλα τα πτηνά σε μια αγροτική περιοχή μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό, ακόμα και πτηνά που ζουν σε διαφορετικές περιοχές. Αυτό δείχνει πως η συνολική ποιότητα του αγροτικού οικοσυστήματος χειροτερεύει», δήλωσε ο Μπρετανιόλ.
Κατά τον Φοντέν, «σε περίπτωση που η κατάσταση είναι ακόμη αναστρέψιμη, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να εργαστούν μαζί για να αλλάξουν τις πρακτικές».
ΠΗΓΗ greenagenda.gr