Ο άνθρωπος εξαφάνισε τα μισά άγρια ζώα σε 40 χρόνια

Κρύψου κρύψου..
εξαφάνιση περισσότερων από τα μισά άγρια ζώα του πλανήτη επέφερε η ανεξέλεγκτη ανθρώπινη δραστηριότητα στη διάρκεια των τελευταίων σαράντα χρόνων, με τον δείκτη «Ζωντανός Πλανήτης», που μετρά την εξέλιξη 10.380 πληθυσμών σε 3.038 είδη θηλαστικών, πτηνών, ερπετών, αμφιβίων και ψαριών, να εμφανίζει πτώση 52%.
Η ζοφερή αυτή διαπίστωση αποτελεί το κεντρικό σημείο της έκθεσης «Ζωντανός Πλανήτης 2014» της μη κυβερνητικής οργάνωσης WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση), η οποία αποτελεί την πιο πρόσφατη αναφορά για την κατάσταση του πλανήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι μεγαλύτερες «πληγές» καταγράφονται στη ζώνη της Λατινικής Αμερικής με μείωση του πληθυσμού κατά 83%, με την περιφέρεια Ασίας – Ειρηνικού να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με μεγαλύτερο σοβαρό πλήγμα στα είδη του γλυκού νερού (-76%).
Η ανακοινωθείσα μείωση κατά 52% είναι πολύ πιο έντονη από ό,τι στις προηγούμενες εκθέσεις εξαιτίας αλλαγών στον τρόπο υπολογισμού, οι οποίες προτείνουν μια πιο πιστή απεικόνιση της παγκόσμιας κατανομής των ειδών των σπονδυλωτών, διευκρινίζει η μη κυβερνητική οργάνωση που ειδικεύεται στην προστασία ειδών που κινδυνεύουν. Στην τελευταία από τις διετείς αυτές εκθέσεις της, η οποία χρονολογείται από το 2012, το WWF ανέφερε μια μείωση κατά 28% των άγριων ειδών από το 1970 ως το 2008. Ο δείκτης δεν κάλυπτε τότε παρά 2.699 είδη.