Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο Κοζάνης η μήνυση εναντίον δύο στελεχών των Οικολόγων Πράσινων, της Βασιλικής Νάκου και του Λάζαρου Τσικριτζή, που το 2012 συνυπέγραψαν ανακοίνωση του κόμματος για περιστατικό λαθροθηρίας στην προστατευόμενη περιοχή των Πρεσπών.
Η μήνυση έχει κατατεθεί από τον Πρόεδρο της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης (ΚΟΜΑΘ) Ι. Πολυχρόνη και δύο ομοσπονδιακούς θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ από την περιοχή της Φλώρινας.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατηγορούνται για συκοφαντική δυσφήμηση από κοινού κατά συρροή και κατ” εξακολούθηση, διότι ισχυρίζονται ότι οι οικολόγοι έβλαψαν την τιμή και την υπόληψη τους, ζητώντας -μεταξύ άλλων- «να ελεγχθεί η απουσία της Θηροφυλακής, η οποία αν και ειδοποιήθηκε, δεν επενέβη. Έχουμε επανειλημμένα θέσει το πρόβλημα της δομής αυτής της υπηρεσίας, που συχνά συγκαλύπτει αντί να ελέγχει τους παράνομους κυνηγούς».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν πως πρόκειται για μια προσπάθεια των κυνηγών να φιμώσουν όσους διατυπώνουν αρνητική ή έστω κριτική γνώμη απέναντι στη δομή της θηροφυλακής και στον τρόπο με τον οποίο ασκείται η θηροφύλαξη στη χώρα μας.
Μην έχοντας, λοιπόν, πολλά να πουν για το ίδιο το περιστατικό, στο οποίο εμπλέκονταν γνωστή ομάδα κυνηγών του κυνηγετικού συλλόγου Φλώρινας, καθώς και ο Δήμαρχος Πρεσπών και έχει ασκηθεί δίωξη από την εισαγγελία Φλώρινας, επιδίδονται σε επίθεση κατά των Οικολόγων Πράσινων, που ζήτησαν με την ανακοίνωσή τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, τον έλεγχο της απουσίας της θηροφυλακής από το συμβάν και την αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών με αρμοδιότητες δημόσιας αρχής, ώστε να είναι πιο αποτελεσματική η φύλαξη που παρέχουν οι φύλακές τους.
«Προφανώς για τους κυνηγούς είναι καταδικαστέο ένα πολιτικό κόμμα να ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη και να παρεμβαίνει στο δημόσιο διάλογο προτείνοντας τρόπους βελτίωσης της περιβαλλοντικής προστασίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Παρόλα αυτά, οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε να διεκδικούμε τη δημόσια φύλαξη του φυσικού πλούτου, από αρχές και υπηρεσίες που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι τα συμφέροντα ομάδων, όσο ισχυρές και να είναι αυτές, και όπου δεν θα είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να ελέγχει τον ελεγκτή του! Δηλώνουμε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν πτοούμαστε και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την άγρια φύση, ανεξαρτήτως κόστους».
Πηγή nooz.gr