Παράνομη υλοτομία και σκουπιδότοποι, είναι ανοιχτές πληγές, που «ματώνουν» το περιβάλλον του Ολύμπου, το βουνό των θεών.

ΛΑΘΡΟΫΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Δύο πληγές «ματώνουν» το περιβάλλον του Ολύμπου

Παράνομη υλοτομία και σκουπιδότοποι, είναι ανοιχτές πληγές, που «ματώνουν» το βουνό των θεών, εδώ και χρόνια.

Η πρώτη «ξανάνοιξε» ενόψει του χειμώνα, με τα πρώτα κρούσματα λαθροϋλοτομίας να έχουν εμφανιστεί. Αποτέλεσμα; Κι άλλες περιοχές στο βουνό, να μένουν χωρίς βλάστηση, μετά το πέρασμα άγνωστων ασυνείδητων ατόμων, που έκοψαν δεκάδες δέντρα.
Στο βωμό του κέρδους, λαθροϋλοτόμοι, κόβουν με πριόνια οξιές, δρυς και κέδρους… καταστρέφοντας το πράσινο περιβάλλον και αφήνοντας κρανίου τόπο.
Ντόπιοι, βλέπουν την καταστροφή, ανήμποροι να κάνουν κάτι, παρά μόνο να το επισημαίνουν στο αρμόδιο δασαρχείο, προτείνοντας να εντείνει τις προσπάθειές του για την προστασία της χλωρίδας και πανίδας του βουνού.
Στις φωτογραφίες, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα και ό,τι απέμεινε, μετά την επιδρομή λαθροϋλοτόμων, σε περιοχές κατά μήκος του δασικού δρόμου από Κοκκινοπηλό προς Πέτρα Ολύμπου, στα σύνορα των νομών Λάρισας και Πιερίας. Τέτοιες εικόνες, όπως υποστηρίζουν οι ντόπιοι, υπάρχουν διάσπαρτες και σε άλλα
μέρη του Ολύμπου.
Οι περιπολίες των υπαλλήλων του δασαρχείου αναμφίβολα θα πρέπει να γίνουν πιο τακτικές, αν και οι δασικές υπηρεσίες διαμαρτύρονται για έλλειψη προσωπικού.
ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΙ
Η δεύτερη πληγή, στον Όλυμπο, που μένει ανοιχτή και πάλι εξ αιτίας της ασυνείδητης ανθρώπινης συμπεριφοράς, είναι τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει διάφορα σημεία στο βουνό.
Συγκεκριμένα, περίπου ένα χιλιόμετρο έξω από τον Κοκκινοπηλό, η θέση «Σκάλα του Γεωργάκη», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζουν οι ντόπιοι, έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο (όπως καταδεικνύουν και οι φωτογραφίες). Την πράσινη εικόνα της πλαγιάς, «μαυρίζουν» τα μπάζα και τα σκουπίδια που πετούν άγνωστοι, ενώ την ίδια εικόνα παρουσιάζει και η θέση Ξερολάκι (ρέμα ξεροπόταμου).
Τέλος σε δύο ακόμη θέσεις και ειδικότερα στη βρύση Τσουρέκα και στη βρύση Παπαζήση (στην περιοχή του Κοκκινοπηλου), που υπάρχουν σημεία όπου μπορούν εκδρομείς να απολαύσουν τη διαμονή τους στη φύση, υπάρχουν σωροί σκουπιδιών.
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ
http://www.eleftheria.gr/