Μελέτη -παρατήρηση- καταγραφή της κατάστασης των φυσικών πληθυσμών της νησιωτικής πέρδικας.


Μελέτη -παρατήρηση- καταγραφή της κατάστασης των φυσικών πληθυσμών της νησιωτικής πέρδικας.
Στην εικόνα απεικονίζεται άτομο νησιώτικης πέρδικας,προερχόμενο από θηραματική κυνηγετική κάρπωση.
Ταυτότητα προέλευσης: αρσενικό άτομο, φυσικής αναπαραγωγής με θηραματική εξοικείωση σε συνθήκες φυσικού περιβάλλοντος.
Στις 08-01-2011 σύμφωνα με τα άριστα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του και την αξιόλογη γενετική δομή του, επιλέχθηκαν για να ακολουθήσει τη διαδικασία της απελευθέρωσης, με σκοπό την ενίσχυση των φυσικών πληθυσμών οι οποίοι ενδημούν στη χωροκράτεια του βιοτόπου της περιοχής "Σκάφη" της νήσου των Λειψών.
Το υψηλότερο σημείο του βιοτόπου είναι 277μ. το έδαφός του αποτελείται από βραχώδη ασβεστολιθικά πετρώματα και λιθογώνιες εκτάσεις παλαιόκαινης εποχής.
Η εδαφοκάλυψη του βιοτόπου αποτελείται κυρίως από άγρια πεύκη και σκίνους.
Στις 13-01-2011 πέρασε το στάδιο της δακτυλίωσης με σκοπό την καταγραφή της εξέλιξης της θηραματικής του παρουσίας στην άγρια ζωή και στη συνέχεια με τη διαδικασία της απελευθέρωσης εισήλθε στο ενδιαίτημα του βιοτόπου.
Στις 05-10-2014 το συγκεκριμένο θηραματικό άτομο έκανε εμφανή την παρουσία του, 850μ. βορειότερα από το σημείο της απελευθέρωσής του, με άλλα 14 πουλιά τα οποία στο σύνολο τους αποτελούσαν ένα κοπάδι.
Στις 8:30π.μ. της ίδιας μέρας το συγκεκριμένο θηραματικό άτομο και άλλα δύο ηλικίας περίπου 6 μηνών θηρεύθηκαν από την κυνηγετική κάρπωση του Καστή Νικολάου.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Το άτομο της φυσικής αναπαραγωγής(ΑΦΑ) που με τη διαδικασία της απελευθέρωσης 13-01-2011.εισήλθε στο ενδιαίτημα του βιοτόπου και επέζησε έως τις 05-10-2014 και πιθανότητα τα άλλα δύο πουλιά ηλικίας 6 μηνών περίπου είναι νεοσσοί που προσήλθαν από το συγκεκριμένο άτομο.

Το γραφείο θήρας του
Κ.Σ Λέρου