Λύκοι επιτίθενται σε κυνηγόσκυλα στα Κρούσσια όρη;




"Κίνδυνος για κυνηγόσκυλα".


Πολλά περιστατικά με λύκους που επιτίθενται απροκάλυπτα σε σκυλιά, μέρα και χωρίς να φοβούνται τίποτα, έχουν τρομοκρατήσει τους κυνηγούς στα Κρούσσια όρη. Εκεί, στο φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Κιλκίς και Σερρών, δεκάδες σκυλιά βρίσκονται κατασπαραγμένα από αγρίμια.

Συγκεκριμένα, μέσα σε μόνο μία εβδομάδα του Νοεμβρίου έχουν χαθεί γύρω στα επτά σκυλιά από επιθέσεις λύκων. Τα σκυλιά είναι ιχνηλάτες αλλά και φερμόσκυλα που οι κυνηγοί τα χάνουν κυριολεκτικά μπροστά από τα μάτια τους.
Ο Χρήστος Σακαλής από τη Χαλκιδική είναι το παιδί που έχασε ένα Σέττερ τριάμισι χρόνων. Τον συνάντησα στα Κρούσσια όπου είχα πάει κι εγώ για μπεκάτσες. «Μόλις λύσαμε τη Σέττερ και της βάλαμε το μπίπερ, δεν πρόλαβε να πάει 50 με 70 μέτρα. Το μπίπερ ξαφνικά σίγησε και χάθηκαν κυριολεκτικά τα ίχνη της σκύλας».
Από τις 8.30 το πρωί η ώρα είχε πάει 12.30. Παρά τις προσπάθειες πολλών κυνηγών που ψάχνουν δύο μέρες μετά, δεν έχει βρεθεί», μας είπε μόλις μας είδε. Την παραπάνω περιγραφή την έχουν κάνει αρκετοί κυνηγοί.
Προφανώς οι λύκοι ακούνε το μπίπερ, που πλέον γι' αυτούς σημαίνει νόστιμο και εύκολο φαγητό. Επιτίθενται χτυπώντας στον λαιμό και σπάζοντας το μπίπερ.
Ο λύκος έχει τόσο δυνατά σαγόνια που μπορεί με μια δαγκωνιά να σπάσει κόκαλο ποδιού μοσχαριού. Αλλο Σέττερ δέχτηκε επίθεση και ευτυχώς ήταν κοντά γουρουνάδες που άρχισαν να πυροβολούν, με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή οι λύκοι και να παρατήσουν το θύμα με πληγή στον λαιμό και σπασμένο σαγόνι.


Τελικά, το σκυλάκι το πήγαν σε κτηνιατρείο στη Θεσσαλονίκη, όπου παρά τις προσπάθειες υπέκυψε. Σην Ποντοκερασιά είχαμε άλλα τρία κρούσματα επιθέσεων από λύκους σε σκύλους ιχνηλάτες. (φωτογραφία 1η).




Λύκοι ή λυκόμορφα


Βοσκός είδε λύκους να μπαίνουν στο μαντρί με τα πρόβατα και να επιτίθενται μόνο στα τέσσερα σκυλιά του. Πήραν τα σκυλιά και τα πρόβατα δεν τα πείραξαν καθόλου!!!

Είναι πονηρά ζώα, αλλά δεν έχουν την πρωτόγονη αγριάδα, τη δυσπιστία, την επιφυλακτικότητα και τη μοναξιά του λύκου. Μπορεί να είναι λύκοι που προσαρμόστηκαν, αλλά μπορεί να είναι και κάτι άλλο. Δεν έχουν ζοριστεί από χιόνια και από έλλειψη τροφής για να κατεβαίνουν στους δρόμους και στα μαντριά.


Με καιρικές συνθήκες που θυμίζουν καλοκαίρι επιτίθενται ακόμα και μέρα μεσημέρι. Δεν φοβούνται τον θόρυβο του αυτοκινήτου, τις τουφεκιές, τα σκυλιά? πολλοί μιλούν για λυκόμορφα αγρίμια που έχουν τη δύναμη του λύκου αλλά δεν προτιμούν πρόβατα παρά αδέσποτα σκυλιά και κυνηγόσκυλα. Ισως αν κάποια στιγμή υπάρξει η δυνατότητα να εξεταστεί από ειδικούς και ένας τέτοιος λύκος, να λυθεί και το μυστήριο.
ΥΓ.: Θα πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί, γιατί εκτός από τους λύκους υπάρχουν και πληροφορίες ότι υπάρχει σπείρα και αετονύχηδων που εξαφανίζουν κυνηγόσκυλα...
Τα Κρούσσια όρη είναι σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κιλκίς και τις Σέρρες. Η οροσειρά χωρίζεται από την Κερκίνη και τα Στενά της Δοβήρου.

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Τα Κρούσσια όρη είναι χαμηλή οροσειρά της Κεντρικής Μακεδονίας. Αποτελείται από δύο κύριους ορεινούς όγκους, το Δύσωρο όρος και το Μαυροβούνι. Η οροσειρά χωρίζεται από την Κερκίνη και τα Στενά της Δοβήρου. Η ψηλότερη κορυφή των ορέων είναι στο Μαυροβούνι, στα 1.179 μέτρα. Είναι δασώδης σε μεγάλο τμήμα της και θαμνώδης. 
Η δασώδης βλάστηση αποτελείται κυρίως από βελανιδιές. Εχει λύκους, τσακάλια, αλεπούδες, ασβούς, λαγούς, αγριογούρουνα, κουνάβια, σκίουρους, όλες τις τσίχλες, μπεκάτσες, και αν προσθέσεις τον υδροβιότοπο της Κερκίνης, έχει τα πάντα. Υπάρχουν και πάρα πολλά ζαρκάδια. Το αναφέρω ξεχωριστά γιατί είναι τόσο μεγάλος ο πληθυσμός τους πλέον, που οι νεαροί ιχνηλάτες «πέφτουν» πάνω στα ζαρκάδια και αφήνουν λαγό ή αγριόχοιρο. Τα Κρούσσια όρη είναι σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη αλλά και στο Κιλκίς και τις Σέρρες. Με λίγα λόγια είναι κεφάλαιο για τον θηραματικό πλούτο της χώρας, και όχι μόνο.



Κείμενο-Φωτογραφίες, του Μπάμπη Γκαβά.

Πηγές: ΕΘΝΟΣ-Κυνήγι  & το  Serreslife.gr