Απαγορεύσεις αλιείας σε ποταμούς, παραποτάμους, χειμάρους και λοιπά ρέοντα ύδατα..... σε περιφέρειες Κεντρ. Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης & Αν. Μακεδονίας.





Απαγόρευση ενάσκησης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας στους ποταμούς, παραποτάμους, χειμάρους και στα λοιπά ρέοντα ύδατα της Περ. Κεντρικής Μακεδονίας για το έτος 2016.

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίστηκε με την υπ’ αριθ 157867(341)/13-04-2016 Απόφαση με ΑΔΑ:7Ξ097ΛΛ-ΥΩΖ η απαγόρευση ενάσκησης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής αλιείας ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων στους ποταμούς Γαλλικό, Αξιό, Λουδία, Αλιάκμονα, Εδεσσαίο, Στρυμόνα και Αγγίτη και όλους τους παραπόταμους, χειμάρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Π.Κ.Μ. συμπεριλαμβανομένων  των τεχνητών λιμνών με κάθε μέσο και εργαλείο, από Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 και ώρα 12:00 π.μ μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 και ώρα 12:00 π.μ, για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και λοιπών υδρόβιων ζώων.
  • Οι παραβάτες της Απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2040/1992 ( ΦΕΚ Α70/92, Άρθρο 9,παρ. 2&3)
  • Αρμόδιοι για την τήρηση-εφαρμογή της παρούσας είναι οι Αστυνομικές Αρχές και οι Δασικές Υπηρεσίας στην περιοχή αρμοδιότητας των.




Την απόφαση για την απαγόρευση ενάσκησης της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών εξέδωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στους ποταμούς (Πηνειό, Αχελώο), λίμνες (Πλαστήρα-Σμοκόβου), παραποτάμους, χειμάρρους, ρυάκια, γεωφράγματα και υδάτινα κανάλια αυτών, καθώς και σε όλα τα λοιπά ρέοντα ύδατα της Περιφέρειας Θεσσαλίας με κάθε μέσο και κάθε εργαλείο από Δευτέρα 18 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 31 Μαΐου για την προστασία της αναπαραγωγής των ιχθύων και των λοιπών υδρόβιων οργανισμών.
Ειδικότερα σε ότι αφορά την έκταση της υπό δημιουργία λίμνης Κάρλας, στις τάφρους και σε όλες τις υδατοσυλλογές μέσα και γύρω από αυτήν η απαγόρευσηισχύει για ένα χρόνο ήτοι από 30/3/2016 έως 30/3/2017.
Αντίστοιχη απαγόρευση ισχύει και σε όλα τα υδάτινα οικοσυστήματα εσωτερικών υδάτων του Δήμου Αργιθέας (με εξαίρεση τη λίμνη Στεφανιάδας όπου θα τηρούνται οι προβλεπόμενες διατάξεις) λόγω της σημαντικής μείωσης ή καταστροφής των ιχθυοαποθεμάτων της ορεινής πέστροφας και ιδιαίτερα του γόνου της. Η απαγορευτική περίοδος θα διαρκέσει για ένα (1) χρόνο και συγκεκριμένα από 20/4/2016 μέχρι 20/4/1017.

Οι παραβάτες αυτής της απόφασης τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν (άρθρο 11 και 17 του Ν.Δ. 420/1970 όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 9 παρ. 2 και 3 του Ν. 2040/1992). Υπεύθυνες Αρχές για την τήρηση – εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι οι Αστυνομικές Αρχές, οι Δασικές Υπηρεσίες και όλες γενικά οι ανακριτικές Αρχές στην περιοχή αρμοδιότητάς των.


Από τα Τμήματα Αλιείας των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου και Ορεστιάδας γίνεται γνωστό ότι με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημητρίου Πέτροβιτς απαγορεύεται η αλιεία ιχθύων και λοιπών υδρόβιων οργανισμών, με κάθε μέσο και εργαλείο. 
Στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου απαγορεύεται: στον ποταμό Έβρο, στις τεχνητές λίμνες, στα ρέοντα ύδατα (ρέματα, χείμαρροι, κανάλια, διώρυγες) και τους υπόλοιπους υδάτινους σχηματισμούς. 
Στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας απαγορεύεται: στον ποταμό Έβρο, στους παραποτάμους Άρδα και Ερυθροπόταμο, στις φραγμαλίμνες Θεραπειού και σε άλλα ρέοντα ύδατα (ρέματα, χείμαρροι, κανάλια, διώρυγες). 
Η απαγορευτική περίοδος αλιείας αρχίζει στις 15 Απριλίου 2016, ώρα 8:00 π.μ. και λήγει στις 30 Μαΐου 2016, και ώρα 8:00 π. μ..
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στην προστασία της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών και των λοιπών υδροβίων οργανισμών που διαβιούν στα παραπάνω επιφανειακά νερά.




Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την 5602/13-04-2016 απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας απαγορεύεται η ενάσκηση της αλιείας (επαγγελματικής και ερασιτεχνικής) ιχθύων και λοιπών υδροβίων ζώων, με κάθε μέσο και εργαλείο:
α) στον ποταμό Νέστο,
β) στον ποταμό Αγγίτη, γ) στους παραποτάμους του Νέστου και Αγγίτη (ενδεικτικά Αρκουδόρεμα, Διαβολόρεμα, Δεσπάτη, Μούσδελη, Βαθύρεμα, Στραβόρεμα κ.α.),
δ) στις φραγμαλίμνες Θησαυρού, Πλατανόβρυσης, Λευκογείων, Καταφύτου και σε όλα τα ρέοντα ύδατα (ρέματα, χείμαρροι) που καταλήγουν στις ανωτέρω φραγμαλίμνες και
ε) στους λοιπούς αλιευόμενους υδάτινους σχηματισμούς (ενδεικτικά πηγές Αγ. Βαρβάρας, πηγές Μυλοποτάμου, πηγές Βοϊράνης, αρδευτικά κανάλια, διώρυγες κ.λ.π.) της Π.Ε. Δράμας.
Η απαγορευτική περίοδος αλιείας αρχίζει από 15 Απριλίου 2016 και ώρα 8:00 π.μ. και λήγει στις 30 Μαΐου 2016 και ώρα 8:00 π.μ.

Πηγές : Δασαρχείο-1, Δασαρχείο-2, Δασαρχείο-3 & e-artemis.