Δηλητηριάζουν τσομπανόσκυλα (στην Δεσκάτη)!



Εδώ και κάμποσα χρόνια επαναλαμβάνεται μια πληγή για τους κτηνοτρόφους της Δεσκάτης που τείνει να μονιμοποιηθεί αν δεν αντιμετωπιστεί.
Σχεδόν κάθε χρόνο, και μια και δυο φορές ετησίως, ασυνείδητα κακοποιά στοιχεία- Δεσκατιώτες ρίχνουν φόλες με δηλητήρια σε περιοχές που βρίσκονται μαντριά ή σε περιοχές που πηγαίνουν μαντρόσκυλα με συνέπεια να χάνονται αρκετά σκυλιά. Αυτονόητο είναι ότι σε αυτή τους την ενέργεια δεν έχουν καμιά έγκριση και φυσικά ενεργούν παράνομα και επικίνδυνα και για το φυσικό περιβάλλον.
Αδιαφορούν προκλητικά για τις ζημιές και τις αρνητικές καταστροφικές παραμέτρους για τους κτηνοτρόφους που στερούνται των φυλάκων της περιουσίας τους από τους λύκους αλλά και τις κλοπές που κατά καιρούς παρατηρούνται σε αγροικίες και μαντριά.


Το κακό επαναλήφτηκε την Παρασκευή 8 Απριλίου ε.ε. Στην ευρύτερη περιοχή Σφαγεία-Λάη της κτηματικής περιφέρειας Δεσκάτης τα πέντε(5) άριστα ενός κοπαδιού και τρία(3) από τα περισσότερα ενός άλλου κτηνοτρόφου βρέθηκαν δηλητηριασμένα από φόλες- με υδροκυάνιο κατά πάσα πιθανότητα, όπως είπαν, με βάση τα συμπτώματα των θανατωθέντων ζώων. Τις επόμενες μέρες άλλα τρία(3) από διαφορετικούς κτηνοτρόφους είχαν την ίδια κατάληξη. Το γεγονός μαθεύτηκε αμέσως στους κτηνοτρόφους και σε όλη την κοινωνία.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος, ο πρώτος άμεσα ενδιαφερόμενος, δεν έχει ενδιαφερθεί να προβεί σε κάποιες ενέργειες μέχρι τώρα. Και δεν μπορεί, σίγουρα θα πρέπει να έχουν γνώση των συμβάντων και οι άλλοι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, όπως Θηροφυλακή, Δασικός Σταθμός, Αστυνομία, Δήμος. Δε γνωρίζουμε πώς έχουν αντιμετωπίσει το όλο-διαχρονικό δυστυχώς- πρόβλημα, ίσως και να έχουν ενεργήσει καταλλήλως. Ίσως ακόμη και να αναμένουν τους ίδιους τους κτηνοτρόφους να πάνε να καταγγείλουν τις απώλειες των ζώων .
Δημήτριος Ευθ.Γαλάνης.

Πηγή: Greveniotis.gr