Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μπορεί να θανατώσει 45.000 άγρια άλογα (;)....



Ευθανασία σε 45.000 άλογα της αμερικανικής Δύσης εισηγείται το "Γραφείο Διαχείρισης Κτηματολογίου των ΗΠΑ".

Σε θάνατο «καταδικάζει» 45.000 άλογα της «‘Αγριας Δύσης» το Γραφείο Διαχείρισης Κτηματολογίου των ΗΠΑ (BLM), γνωμοδοτώντας υπέρ της ευθανασίας για τα ζώα που παραμένουν αιχμάλωτα σε κυβερνητικές εγκαταστάσεις. Στην απόφαση αντιδρούν έντονα οργανώσεις και πολίτες.
«Αυτή τη στιγμή, έχουμε 75.000 άλογα και υποζύγια που ζουν σε άγρια ​​κατάσταση σε ένα πολύ ευαίσθητο οικοσύστημα που μπορεί να υποστηρίξει μόνο 27.000 άλογα. Στις υπερπλήρεις σε χωρητικότητα εγκαταστάσεις της BLM, προστέθηκαν τα 45.000 άγρια άλογα, που συνελήφθησαν και αιχμαλωτίστηκαν επειδή έβοσκαν σε μισθωμένα από κτηνοτρόφους βοσκοτόπια», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Κτηματολογίου ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε επιπλέον $50 εκατομμύρια ετήσιο κόστος φροντίδας.
Με ψήφους 8 υπέρ και 1 κατά, η ευθανασία προτάθηκε ως λύση. Εάν αυτό εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσσο, θα αποτελεί νόμο το 2017.
Για ανευθυνότητα, κυνισμό και παραβίαση των κανόνων της φύσης, κατηγορούν δεκάδες οργανώσεις την Αμερικανική Υπηρεσία.
«Οι εναλλακτικές λύσεις για φροντίδα και προστασία των άγριων αλόγων αγνοήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια. Η HSUS είναι έτοιμη να εφαρμόσει έλεγχο γονιμότητας και άλλες εναλλακτικές λύσεις ανά πάσα στιγμή», τονίζει η οργάνωση Human Society.

Στο νέο κίνημα υπεράσπισης των άγριων αλόγων, πρωτοστατεί ο Τεξανός σκηνοθέτης Ben Masters, γνωστός από το ντοκιμαντέρ Unbranded που γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2013, όταν τέσσερις καουμπόηδες με 13 άγρια ​​άλογα, ταξίδεψαν 3.000 μίλια από το Μεξικό ως τα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά, προβάλλοντας «ελεύθερα» βοσκοτόπια αλλά και τις δυνατότητεςυιοθεσίας άγριων αλόγων ενάντια στις προτιμήσεις των Αμερικανών για «καθαρόαιμα».

H κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να θανατώσει 45.000 άγρια άλογα για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για κτηνοτροφία.

Κοπάδια που ζουν ελεύθερα σε κρατικές αμερικανικές εκτάσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μαζικού αφανισμού, μετά την ψήφο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Αλόγων και Όνων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Γαιών (ΥΔΓ).
Η ΥΔΓ είχε απομακρύνει αυτά τα άλογα από το περιβάλλον τους για να βοσκήσουν εκεί βοοειδή. Ωστόσο, ο αριθμός των αλόγων αυξήθηκε τόσο που μπορεί να θανατωθούν.
Η συγκεκριμένη κίνηση έχει εξαγριώσει την αμερικανική Φιλοζωϊκή Εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι έχουν αγνοηθεί εντελώς εναλλακτικές προτάσεις ελέγχου του πληθυσμού των αλόγων, όπως η στείρωση.
Στις ΗΠΑ υπάρχουν λιγότερα από 50.000 άγρια άλογα, ενώ από το 1971, έχουν απομακρυνθεί από ιδιωτικές εκτάσεις, 270.000 Μάστανγκ.
Στον ιστότοπο change.org έχει δημιουργηθεί ψήφισμα για να σωθούν τα ζώα από τον αφανισμό. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 55.000 υπογραφές.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τα σχέδια της ΥΔΓ πήραν το πράσινο φως μετά την ψήφο της Συμβουλευτικής Επιτροπής.



Συντάξας η Σοφία Χούντα,
Πηγές: National Geographic ,  ΕΡΤ, ΕΡΤ & telegraph.co.uk