krilagtv
Θεαματικές αλλαγές σε όλο το κυνοφιλικό γίγνεσθαι της Κρήτης έφερε η αναγνώριση του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος (ΚΟΕ) και μια σειρά δράσεων που ακολούθησε και έχει αρχίσει ήδη να συμβάλει θετικά στην ανάδειξη και στην προστασία του σπάνιου αυτού είδους.
Με αφορμή την τελευταία εκδήλωση του Ομίλου Κρητικού Λαγωνικού, αξίζει να αναφερθούμε σε όλα εκείνα τα ποιοτικά στοιχεία που συνέθεσαν το μοναδικό αυτό αποτέλεσμα, αλλά και στη θετική επίδραση που έχει η δράση του Ομίλου στο μέλλον της φυλής, στην κυνοφιλική-κυνολογική εκπαίδευση των νέων, στη θετική αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των ζώων στον τόπο μας, στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων και συλλόγων, στην τόνωση της τοπικής αγοράς και στη δημιουργία ενός νέου τουριστικού πόλου έλξης.

Συγκεντρώνοντας σωματομετρικά στοιχεία, φωτογραφίες και πληροφορίες από εκατοντάδες σκυλιά απ’ όλη την Κρήτη, λαμβάνοντας ταυτόχρονα δείγμα σάλιου από 77 ζώα, ο Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού κατόρθωσε να διοργανώσει συνελεύσεις παγκρήτιου χαρακτήρα, εγγράφοντας δεκάδες μέλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό στα μητρώα του. Ταυτόχρονα, δημιούργησε μια μεγάλη και απολύτως εμπεριστατωμένη βάση δεδομένων και μια μελέτη γονιδίων με τη βοήθεια του Ομίλου Λαγωνικών Γερμανίας.
Με βάση τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το οπτικοαουστικό υλικό από την επίσκεψη της Επιτροπής Αναγνώρισης Φυλών της Διεθνούς Κυνολογικής Ομοσπονδίας το 2007, όλα τα στοιχεία ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα, καθώς και μια πληθώρα πληροφοριών που συγκεντρώνονται καθημερινά στον Όμιλο, τέθηκε η επιτακτική ανάγκη σύνταξης εργασιακού προτύπου, διόρθωσης των σφαλμάτων του υπάρχοντος προτύπου, καθώς και συμπλήρωσης πολλών παραλείψεων σε αυτό. Μάλιστα, ο ΟΚΛΑ με ψήφισμα της τελευταίας γενικής του συνέλευσης έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τα παραπάνω.
Ακολούθησαν κυνοφιλικά και κυνολογικά σεμινάρια, καθώς και η επίσκεψη του ρωσικού τηλεοπτικού συνεργείου από τη δεύτερη σε θεαματικότητα εκπομπή στη Ρωσία “Ο Πλανήτης μου” του μεγαλύτερου τηλεοπτικού καναλιού “Russia 1”, που αφιέρωσε 25 ολόκληρα λεπτά για την προβολή του κρητικού λαγωνικού και της Κρήτης.
Η πρώτη αναγνώριση κρητικών λαγωνικών πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης με το διεθνή κριτή Στέλιο Μακαρίτη, όπου ο κόσμος είχε μια πρώτη επαφή με το χαρακτήρα και το ήθος του Ομίλου, πηγαίνοντας σε αυτόν 29 σκυλιά για αναγνώριση.
Μετά από μια αδιάκοπη εργασία, η τελευταία αναγνώριση του ΟΚΛΑ ήρθε να ανταμείψει τη δουλειά, το επίπεδο και το ήθος του Ομίλου με σαφή αριθμητική, αλλά κυρίως ποιοτική υπεροχή σε σχέση με την περυσινή. Στις 4 Σεπτεμβρίου 2016, στη Μινωική Αυλή του Ιππικού Ομίλου Καρτερού ο Όμιλος φιλοξένησε 39 σκυλιά φέτος, καθώς και εκατοντάδες επισκέπτες απ’ όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό!
Ο διεθνής κριτής και εκπαιδευτής Γιώργος Κωστόπουλος έδωσε το δικό του στίγμα στην εκδήλωση, προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις και τις συμβουλές του στον Όμιλο, στους θεατές αλλά και στον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά. Το ποιοτικό επίπεδο των ζώων σχετικά με το μορφολογικό τύπο τους ήταν υψηλό.
Το στοίχημα: Ελπίδες για το μέλλον της φυλής
Ωστόσο, δύο είναι τα κυριότερα στοιχεία της εκδήλωσης που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία. Το πρώτο αφορά στη συμμετοχή νέων ανθρώπων με σχετικά νεαρά ζώα, γεγονός που μας γεμίζει με ελπίδες για το μέλλον της φυλής.
Συγκεκριμένα, τα νέα παιδιά, εκτός του ότι παρουσίασαν εξαιρετικά δείγματα, έδειξαν υγιή, καλοζωισμένα, καθαρά και αρτιμελή σκυλιά. Το δεύτερο και ακόμη δυσκολότερο στοίχημα ήταν η παρουσία παραδοσιακών κυνηγών και κτηνοτρόφων, οι οποίοι ανέτρεψαν ουσιαστικά μια βαθιά ριζωμένη κουλτούρα και νοοτροπία και παρουσίασαν σκυλιά, πληρώντας όλες τις προϋποθέσεις που θέτουν ο Όμιλος και ο νόμος.
Η εκδήλωση αυτή φυσικά δε θα μπορούσε να λάβει τέτοιες διαστάσεις αν δεν είχε την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών επιχειρήσεων, συλλόγων και μέσων, αλλά και την οικονομική συνδρομή των μελών του Ομίλου, και όχι μόνο.
Ήταν μια γιορτή για τον κρητικό λαγωνικό, για την κυνοφιλία στην Κρήτη και μια μοναδική εμπειρία για όλους, με πολλούς να υπογραμμίζουν ότι ο ΟΚΛΑ αξίζει τη στήριξη του κόσμου, ώστε το πλούσιο μελλοντικό του πρόγραμμα να είναι ακόμη καλύτερο.
Για όσους πάντως ενδιαφέρονται να ενταχθούν στον Όμιλο Κρητικού Λαγωνικού’, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι είναι το μόνο ενεργό αναγνωρισμένο από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος σωματείο που δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, στοιχεία επικοινωνίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Ομίλου στο www.cretandog.gr, καθώς και στην Ομάδα του Κρητικού Λαγωνικού στο Facebook “Όμιλος Κρητικού Λαγωνικού”.