Σε ποιο ελληνικό νησί απαγορεύεται το κυνήγι όλων των θηραμάτων διότι επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της πτηνοπανίδας και τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας αλλά επιτρέπεται το κυνήγι των αγριόχοιρων επειδή τρομοκρατούν τους κατοίκους και επισκέπτες με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό του;
Το Παλαιό Τρίκερι είναι νησί και οικισμός του νομού Μαγνησίας και βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού κόλπου. Έχει έκταση περίπου 3 τ.χλμ. και πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 2001, 86 κατοίκους.
Σε αυτό το πανέμορφο νησί που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση και κατά την περίοδο του την περίοδο του εμφυλίου πολέμου υπήρξε τόπος εξορίας εγκαταστάθηκαν αγριόχοιροι. Στο Παλαιό Τρίκερι, όμως, το κυνήγι απαγορεύεται και ο πληθυσμός των αγριόχοιρων αυξήθηκε ανεξέλεγκτα λόγω απουσίας θηρευτών.
Οι κάτοικοι του νησιού υπέβαλλαν αίτημα στις αρμόδιες δασικές αρχές, προσυπογγεγραμμένο από όλους, προκειμένου να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος ελέγχου και ρύθμισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων.
Το Δασαρχείου Βόλου, κατά την έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τη χλωρίδα και πτηνοπανίδα του νησιού λόγω έλλειψης τροφής και νερού και λόγω της μικρής έκτασης του περιφέρονται στις αυλές των σπιτιών, στα μονοπάτια και στις παραλίες με αποτέλεσμα να τρομοκρατούν τους κατοίκους και επισκέπτες με αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό του νησιού.
Η λύση βρέθηκε, αν και ασυνήθιστη για τη χώρα μας. Με απόφαση, λοιπόν, που υπογράφει ο δασάρχης Βόλου, ναι μεν παρατείνεται για άλλα πέντε χρόνια (5) η απαγόρευση του κυνηγίου όλων των θηραμάτων σε όλη την έκταση της νήσου «Παλαιό Τρίκερι», εξαιρείται δε της απαγόρευσης το κυνήγι του αγριόχοιρου.
Σύμφωνα με την απόφαση, επιτρέπεται μόνο η θήρα του αγριόχοιρου κατά την περίοδο κυνηγίου με τους όρους που προβλέπει η ρυθμιστική διάταξη θήρας της κάθε κυνηγετικής περιόδου. Οι λόγοι που συνηγορούν στην παράταση για άλλα πέντε χρόνια της απαγόρευσης κυνηγιού, των υπόλοιπων θηραμάτων, εστιάζονται στο γεγονός ότι στο νησί ενδημούν φασιανοί, αποτελεί σημαντικό ενδιάμεσο σταθμό των αποδημητικών πτηνών (επικρατούν ιδανικές συνθήκες για την προστασία, ανάπτυξη και αναπαραγωγή τους), καθώς και για τη διατήρηση της βιολογικής ποικιλότητας.
ΠΗΓΗ Δασαρχείο