Οι γυάλες σκοτώνουν τα χρυσόψαρα από... ασφυξία

pesce rosso boccia 1
Οι περισσότεροι άνθρωποι που επιλέγουν να πάρουν μαζί τους σαν κατοικίδιο ένα χρυσόψαρο, συχνά εξαιτίας του χώρου ή της έλλειψης πληροφοριών, επιλέγουν να το κρατήσουν στην κλασσική γυάλα!
Ωστόσο, πολλοί δεν γνωρίζουν ότι αυτή η συνήθεια είναι απολύτως επιζήμια για το χρυσόψαρο: Δηλαδή, η γυάλα δεν είναι σίγουρα το ιδανικό περιβάλλον όπου το ψάρι αυτό μπορεί να αναπτυχθεί και να επιβιώσει παραπάνω. Αν και υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που είναι καλά ενημερωμένοι, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ένα χρυσόψαρο δεν θα παραμείνει για πάντα μικρό! Το Carassius auratus, αυτό είναι το επιστημονικό του όνομα, μπορεί να πάρει σε λίγα χρόνια πάνω από 30 εκατοστά σε μήκος και να φτάσουν να ζυγίζουν μέχρι και 2-3 κιλά. Αυτό το συγκεκριμένο είδος ψαριών, έχουν επίσης το μεγαλύτερο μήκος ζωής στον κόσμο των ψαριών: αν του φερθείτε με αγάπη και υπευθυνότητα μπορούν να ζήσουν ακόμη και μέχρι 20-30 ετών.
 Goldfish
Για τους αμύητους, το χρυσόψαρο είναι ένα πολύ κοινωνικό και περίεργο ζώο: αγαπά να εξερευνά κάθε γωνιά του τόπου στον οποίο βρίσκεται κ του αρέσει να κολυμπά με άλλα άτομα του είδους του. Υπό το φως αυτών των χαρακτηριστικών είναι σαφές ότι η διατήρηση χρυσόψαρων σε γυάλα αντιπροσωπεύει ένα πραγματικό μαρτύριο για αυτά: σε αυτό το περιβάλλον, στην πραγματικότητα, το ζώο δεν έχει σημείο αναφοράς και λόγω του περιορισμένου χώρου που τον αναγκάζει να κολυμπήσει με τέτοιο τρόπο κυκλικό συνεχώς υποβάλλεται σε έντονη ζάλη. Τέλος, το πολύ στενό στόμιο της γυάλας σε σχέση με το σώμα της,δεν επιτρέπει επαρκή οξυγόνωση στο νερό.
Πόλη της γειτονικής μας Ιταλίας, απαγορεύει τη διατήρηση χρυσόψαρων σε γυάλα, επειδή –όπως υποστήριξε δημοτικός σύμβουλος της πόλης– τα χρυσόψαρα μέσα στις μικρές γυάλες και λόγω του στάσιμου νερού που δεν επιτρέπει την καλή οξυγόνωση, αποκτούν διαταραγμένη εικόνα της πραγματικότητας. 
Για τους λόγους αυτούς, το 2005, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρότεινε να απαγορεύσει αυτήν την πρακτική, σύμφωνα με τους νόμους για τα δικαιώματα των ζώων, επειδή το νερό μέσα στη γυάλα δεν είναι αρκετό για να επιβιώσει ένα χρυσόψαρο, αν και μερικές φορές ζουν πολλά διαφορετικά χρυσόψαρα εκεί.
Με λίγα λόγια, ακόμα και αν δεν υπάρχει ένας πραγματικός νόμος που να απαγορεύει, τα χρυσόψαρα μέσα στις μικρές γυάλες , καλύτερα να φροντήσετε ο μικρός σας φίλος να έχει μια άνετη ζωή σε ένα ευρύχωρο ενυδρείο.
Το ξέρατε ότι: Ένα χρυσόψαρο έχει μνήμη τριών δευτερολέπτων!

Για το ΦΥΣΗ ΤV- www.fisi.tv