Επιχείρηση διάσωσης στο Βραδέτο Ζαγορίου για τη σωτηρία δύο εγκλωβισμένων σκύλων, που είχαν πέσει σε βάραθρο.

 

Ολόκληρη επιχείρηση στήθηκε στο Βραδέτο Ζαγορίου για τη σωτηρία δύο σκύλων, που είχαν πέσει σε βάραθρο.

Μάλιστα, όπως αποδείχθηκε τα σκυλιά ήταν εγκλωβισμένα για μία βδομάδα περίπου, ενώ οι ιδιοκτήτες τους, μετά την αρχική τους εξαφάνιση πίστευαν ότι ήταν νεκρά.
 
Αρχικά ένα κυνηγόσκυλο, το προηγούμενο Σάββατο, έπεσε στο βάραθρο, χωρίς όμως το γεγονός να γίνει άμεσα αντιληπτό. BRADE2
 
Μία μέρα αργότερα έπεσε ένα δεύτερο σκυλί.
 
Εντελώς τυχαία και μετά από μία βδομάδα, ένας φίλος του δεύτερου ιδιοκτήτη του σκύλου, που βρέθηκε στην περιοχή άκουσε γαβγίσματα σκύλου.
 
Κι από την στιγμή εκείνη ξεκίνησε η επιχείρηση για τη διάσωσή τους.
 
Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια διάσωσης ο γνωστός Γιαννιώτης εκπαιδευτής αναρρίχησης Ηρακλής Μωυσίδης.
 
Βρέθηκε επί τόπου με τον εξοπλισμό του κι ύστερα από μία καλά οργανωμένη επιχείρηση κατέβηκα στο βάραθρο και σε βάθος είκοσι περίπου μέτρων, όπου ήταν εγκλωβισμένα τα δύο σκυλιά.
 
Ο Ηρακλής Μωυσίδης έδεσε έναν έναν τους σκύλους, επίσης με ειδικό εξοπλισμό και σιγά σιγά βγήκαν και πάλι στο φως...
 
Ήταν μία ασυνήθιστη επιχείρηση στα βουνά της Ηπείρου που είχε απόλυτη επιτυχία... Μετά από μία βδομάδα, οι δύο σκύλοι που είχαν καταφέρει να επιβιώσει χωρίς φαγητό και νερό στο βάραθρο επέστρεφαν και πάλι στους ιδιοκτήτες τους...
 
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περιοχή του Ζαγορίου υπάρχουν δεκάδες βάραθρα, ορισμένα με τεράστιο βάθος, τα περισσότερα δε καταγεγραμμένα. Όμως ορισμένα παραμένουν ανοιχτές παγίδες και είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων.