Φάλαινα βρέθηκε νεκρή με 30 σακούλες στο στομάχι της. Περισσότερα από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν ετησίως από πλαστικά



Περισσότερες από 30 σακούλες βρέθηκαν στο στομάχι νεκρής φάλαινας που ξεβράστηκε στη νήσο Skye στη Σκωτία.
Παρόλο που εξωτερικά η φάλαινα φαινόταν υγιής, στην νεκροψία εντοπίστηκαν σακούλες βάρους 4 κιλών στο εσωτερικό της. Το στομάχι και τα έντερα του ζώου είχαν ερεθιστεί.
Οι σακούλες είχαν γεμίσει το στομάχι του ζώου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να φάει και να πεθάνει από την πείνα.

Παρόλο που οι φάλαινες κολυμπούν μακριά από την ακτή και σε πολύ μεγάλο βάθος, τα πλαστικά σκουπίδια φτάνουν σε αυτές. Συγκεκριμένα, οι φάλαινες Cuvier μπορούν να φτάσουν σε βάθος 3.000 μέτρα και να παραμείνουν στο βυθό για περισσότερες από δύο ώρες.
«Οι πλαστικές σακούλες που καταλήγουν στη θάλασσα σκοτώνουν τις φάλαινες και άλλα θαλάσσια ζώα», ανέφεραν επιστήμονες.





Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ομάδας Διάσωσης, περισσότερες από 4000 φάλαινες έχουν χάσει τη ζωή τους επειδή έφαγαν πλαστικές σακούλες με απορρίμματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι φάλαινες τρώνε σακούλες, γιατί τις μπερδεύουν με καλαμάρια.

Παρόμοιο περιστατικό είχε καταγραφεί και στο Μπέργκεν της Νορβηγίας. Η φάλαινα πήγε κοντά στην ακτή και καθόταν ακίνητη. Εξωτερικά δεν φαινόταν να έχει κάποιο πρόβλημα, οπότε η Πυροσβεστική Υπηρεσία την έσπρωξε προς τα μέσα για να φύγει. Η φάλαινα όμως, γύρισε γιατί πέθαινε. Το πυροσβεστικό σώμα αποφάσισε να την απαλλάξει από τον πόνο και την πυροβόλησε. Στη νεκροψία είδαν ότι το στομάχι του ζώου ήταν γεμάτο σακούλες.
Φωτογραφία από το στομάχι της φάλαινας που βρέθηκε στη Νορβηγία

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 5 τρισεκατομμύρια πλαστικά σκουπίδια έχουν μολύνει τη θάλασσα σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας το θάνατο των ζώων. Περισσότερα από 100.000 θαλάσσια ζώα πεθαίνουν ετησίως.
Πολλά από αυτά εξοντώνονται από την κατάποση του πλαστικού, ενώ άλλα δηλητηριάζονται από τη διοξίνη και άλλους ρύπους που βρίσκονται σε αυτό.
Φημολογείται ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς, μέχρι 2050 θα υπάρχουν στη θάλασσα περισσότερα πλαστικά απορρίμματα απ’ ότι ψάρια.

Δείτε το βίντεο με τη φάλαινα που βρέθηκε στη Νορβηγία, εδώ- στο fb:
https://www.facebook.com/iBanPlastic/videos/627332680809753/