Σε αναβρασμό ο κυνηγετικός κόσμος της Κύπρου


Η συχνή επέμβαση των ξένων ακτιβιστών της οργάνωσης Committee Against Bird Slaughtering (CABS), εξοργίζει τους κυνηγούς, οι οποίοι, όπως λένε, επεμβαίνουν εντός των περιουσιών τους για εντοπισμό μέσων παράνομης παγίδευσης. Όπως υποστηρίζουν, στη διάθεση των ακτιβιστών είναι και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, όπως κάμερες παρακολούθησης που εγκαθίστανται σε δέντρα, αλλά και drones
Οι κυνηγοί της ελεύθερης Αμμοχώστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκαλέσουν επαρχιακή συγκέντρωση, κύριο θέμα της οποίας θα είναι η ίδρυση του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο κυνηγετικός κόσμος της επαρχίας Αμμοχώστου το τελευταίο διάστημα. Αιτία, η εξαντλητική νομοθεσία για το κυνήγι την οποία ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία προνοούνται βαριές ποινές για τους παραβάτες. Το ποτήρι φαίνεται να ξεχείλισε την περασμένη εβδομάδα, όταν τέσσερεις ξένοι ακτιβιστές της οργάνωσης Committee Against Bird Slaughtering εισήλθαν εντός του χωραφιού 50χρονου στο Παραλίμνι, αφού προηγουμένως εντόπισαν ξόβεργα.
Ο 50χρονος, στην προσπάθεια εκφοβισμού τους, έριξε πέντε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς στον αέρα. Ακολούθησε η σύλληψή του από την Αστυνομία, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησής του στο Αστυνομικό Τμήμα, περισσότερα από πενήντα άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το ΤΑΕ Αμμοχώστου στο Παραλίμνι, πραγματοποιώντας ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά των ξένων ακτιβιστών.
Η νέα νομοθεσία
Τον περασμένο Ιούνιο η Βουλή ενέκρινε την τροποποιητική νομοθεσία για τους Περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2015. Η νομοθεσία προνοεί βαριές ποινές μέσω εξώδικων προστίμων για τους λαθροθήρες αλλά και τους παρανομούντες κυνηγούς. Τα εξώδικα πρόστιμα μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φτάσουν μέχρι και τις 20 χιλιάδες ευρώ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυστηρής νομοθεσίας η καταγγελία πατέρα και γιου από το Λιοπέτρι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ένας κατεψυγμένος λαγός από την προηγούμενη κυνηγετική περίοδο, αριθμός ξοβέργων και φιλικουτούνια σε κλουβί. Και οι δύο κλήθηκαν να καταβάλουν το ποσό των €13,6 χιλιάδων.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κ. Αδάμος Αδάμου, παραδέχθηκε ότι η νομοθεσία είναι από τις αυστηρότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, όπως είπε, θεσπίστηκε με στόχο την αποτροπή και την καταστολή της λαθροθηρίας και της υπερθήρευσης. Σημείωσε πως για την εν λόγω νομοθεσία προηγήθηκε ένας μαραθώνιος διαβουλεύσεων με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Τόνισε, ακόμη, το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό καταγγελία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι στόχος της Βουλής είναι να πείσει την Κομισιόν ότι τα μέτρα είναι αρκούντως απαγορευτικά και θα περιορίσουν το φαινόμενο της παράνομης θήρευσης και παγίδευσης άγριων πτηνών και θηραμάτων.
Θέλουν επιρροή
Οι αντιδράσεις των κυνηγών κορυφώθηκαν την περασμένη Τρίτη, όταν στο Λιοπέτρι συγκεντρώθηκαν χίλιοι, περίπου, κυνηγοί, διαμαρτυρόμενοι για τα νέα μέτρα της νομοθεσίας. Περισσότερα από οκτακόσια εκλογικά βιβλιάρια παραδόθηκαν ενώπιον βουλευτών της επαρχίας Αμμοχώστου ως μια ένδειξη διαμαρτυρίας. Παράλληλα, οι κυνηγοί της ελεύθερης Αμμοχώστου αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να συγκαλέσουν επαρχιακή συγκέντρωση, κύριο θέμα της οποίας θα είναι η ίδρυση του Κινήματος Κυπρίων Κυνηγών. Στόχος του Κινήματος, σύμφωνα με τους κυνηγούς, είναι να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους ενάντια στις εξαντλητικές νομοθεσίες αλλά και να ενδυναμώσουν τη φωνή τους ασκώντας επιρροή και λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό εγγεγραμμένων κυνηγών, οι οποίοι ξεπερνούν τις 45 χιλιάδες.
Τάσσονται κατά της λαθροθηρίας
Οι κυνηγοί θέλησαν, παράλληλα, κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, να κάνουν σαφές ότι διαχωρίζουν τη θέση τους με τη λαθροθηρία. Κύριο αίτημά τους δεν είναι η χαλάρωση των μέτρων για τη παράνομη παγίδευση αλλά των προεκτάσεων του νόμου για τη νόμιμη θήρευση, όπως είναι η μείωση του αριθμού των σκύλων, τους οποίους μπορεί να μεταφέρουν κατά τη διάρκεια κυνηγίου, σε δύο. Το μέτρο αυτό της νομοθεσίας εξόργισε την πλειοψηφία των κυνηγών, αφού η αξία του κάθε κυνηγετικού σκύλου στις πλείστες των περιπτώσεων ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπαγιάννη, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Γραμματέα του Κυνηγετικού Συλλόγου Παραλιμνίου, η αντίδραση των οργανωμένων κυνηγών ουδεμία σχέση έχει με την παράνομη παγίδευση, αφού οι ίδιοι χαιρετίζουν την απόφαση της Βουλής για αυστηρά μέτρα κατά της λαθροθηρίας, ενώ στόχος τους είναι να προστατεύσουν το άθλημα του κυνηγού.
Αντιδρούν για τους ακτιβιστές
Άλλος ένας λόγος ο οποίος έχει εξοργίσει τους κυνηγούς είναι η συχνή επέμβαση των ξένων ακτιβιστών της οργάνωσης Committee Against Bird Slaughtering (CABS), οι οποίοι, σύμφωνα με τους ίδιους, επεμβαίνουν εντός των περιουσιών τους για εντοπισμό μέσων παράνομης παγίδευσης. Όπως υποστηρίζουν, στη διάθεση των ακτιβιστών είναι και μέσα τελευταίας τεχνολογίας, όπως κάμερες παρακολούθησης που εγκαθίστανται σε δέντρα, αλλά και drones.
Αντίστοιχα μέτρα, παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να έχουν στη διάθεσή τους και οι Βρετανοί, αφού την περασμένη Πέμπτη η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας ανακοίνωσε νέο μέτρο για περιπολία της περιοχής που εντάσσεται στις Κυρίαρχες Βάσεις με drones, για αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθροθηρίας και της παράνομης παγίδευσης. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», αναμένεται να πυροδοτήσει νέα θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των κυνηγών, αφού οι ίδιοι τη θεωρούν ιδιαίτερα προκλητική, καθώς η επόπτευση δεν θα μπορεί να περιοριστεί μόνο στην περιοχή που βρίσκεται εντός της δικαιοδοσίας των Βρετανικών Βάσεων.
CABS: «Ικανοποιημένοι από τη νέα νομοθεσία»
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης Committee Against Bird Slaughtering (CABS), κ. Alexander Heyd, μας εξέφρασε την ικανοποίηση της οργάνωσης για την τροποποίηση της νομοθεσίας, αφού όπως ανέφερε τα υψηλά πρόστιμα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους λαθροθήρες, ενώ σημείωσε και τη δυσαρέσκειά του όσον αφορά τη χαλάρωση για τη χρήση ξοβέργων. Η οργάνωση CABS είναι μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση με έδρα την Γερμανία, η οποία ιδρύθηκε το 1975 και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης άγριων πτηνών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλά ακούγονται συχνά όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οργάνωσης. Ο κ. Heyd απάντησε στο ερώτημα, λέγοντας πως η κύριά τους χρηματοδότηση προέρχεται από μικρές εισφορές. Το 20% των χρηματοδοτήσεών τους προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως είναι το German Foundation Pro Biodiversity, ενώ το 90% από τη Γερμανία. Στη χρηματοδότηση της οργάνωσης δεν συμμετέχουν ιδιωτικοί οργανισμοί, αφού για παράδειγμα για τη δράση εντός της Γερμανίας, η χρηματοδότηση προέρχεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας.
Η οργάνωση είναι ενεργή σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Ιταλία, Μάλτα, Κροατία, Σερβία, Κύπρο και Λίβανο, ενώ διαθέτει περισσότερους από δέκα χιλιάδες υποστηρικτές και 320 εθελοντές, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από Ιταλία, Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Κύπρο η οργάνωση δραστηριοποιείται από το 1999 με 10-12 εθελοντές.
Απαντώντας στις επικρίσεις για επέμβαση σε ιδιωτικές περιουσίες και παρακολούθηση με κάμερες και drones, ο κ. Heyd απάντησε στη «Σημερινή» της Κυριακής πως ουδέποτε η οργάνωση χρησιμοποίησε οποιαδήποτε μέσα παρακολούθησης, κάτι το οποίο εφαρμόζουν στην Ιταλία, όπου αυτό είναι επιτρεπτό. Αρνήθηκε, επίσης, τις κατηγορίες ότι οι ακτιβιστές επεμβαίνουν εντός ιδιωτικών περιφραγμένων περιουσιών, αφού στόχος τους, όπως είπε, είναι η στενή συνεργασία με την Αστυνομία, την Υπηρεσία Θήρας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.
ΠΗΓΗ http://www.e-artemis.gr