Κύπριοι κυνηγοί έκλεισαν δρόμους

Αποκλεισμένος για δύο περίπου ώρες ήταν από τις οκτώ το πρωί ο κυκλικός κόμβος Ριζοελιάς από εκατοντάδες κυνηγούς του νεοσύστατου κόμματος Κυπρίων Κυνηγών από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, που ζητούσαν αποδοχή των αιτημάτων τους από τον Υπουργό Εσωτερικών.
 
Οι κυνηγοί συγκεντρώθηκαν γύρω στις επτά το πρωί στο χώρο στάθμευσης κέντρου δεξιώσεων στην Αραδίππου και από εκεί με τα αυτοκίνητα τους πορεύθηκαν προς τον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς τον οποίο απέκοψαν με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία διακίνηση οχημάτων από και προς Λευκωσία, Αγία Νάπα, Λάρνακα και Αεροδρόμιο.
 
Παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία είχε προβεί στις απαραίτητες οδικές ρυθμίσεις στους επηρεαζόμενους αυτοκινητόδρομους με εναλλακτικά δρομολόγια, εντούτοις αρκετοί οδηγοί προερχόμενοι κυρίως από τη Λευκωσία εγκλωβίστηκαν στον κυκλικό κόμβο.
Τελικά με την επέμβαση της Αστυνομίας οι κυνηγοί μετακίνησαν τα οχήματα τους προκειμένου να διαφύγουν από την περιοχή οι εγκλωβισμένοι οδηγοί.
Ισχυρή αστυνομική δύναμη
Στην περιοχή βρέθηκε από το πρωί ισχυρή δύναμη της ΜΜΑΔ, της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και του Αστυνομικού Σταθμού Αραδίππου με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή Λάρνακας Χριστάκη Παπαδημητρίου.
 
Γύρω στις 09.30 και μετά από μεσολάβηση του Υπουργού Εσωτερικών οι διαμαρτυρόμενοι κυνηγοί έλυσαν την «πολιορκία» του κυκλικού κόμβου και λίγο πριν τις δέκα η Αστυνομία έδωσε στην κυκλοφορία όλους τους επηρεαζόμενους αυτοκινητόδρομους.
Δηλώσεις Εκπροσώπου 
Σε δηλώσεις του ο Νικόλας Προδρόμου εκπρόσωπος του κόμματος Κυπρίων Κυνηγών απολογήθηκε «στον κόσμο για την ταλαιπωρία που προέκυψε λόγω της διαμαρτυρίας των κυνηγών. Είχαμε ανταπόκριση από το αρμόδιο Υπουργείο και αποφασίστηκε ότι μέχρι την Πέμπτη θα καθοριστεί συνάντηση με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Πετρίδη».
 
Ο κ. Προδρόμου προειδοποίησε ότι «εάν δεν πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών μέχρι την Πέμπτη, τότε θα ληφθούν δραστικότερα μέτρα, θα κτυπήσουμε παντού και θα παραλύσουμε ολόκληρη τη Κύπρο. Αυτή είναι η δέσμευση μας προς όλους και ευχαριστούμε τον Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα μας για συνάντηση».
Τι λένε από ΥΠΕΣ 
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρος Κυπριανού δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι «την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Παγκύπρια Ομοσπονδία Κυνηγών, με την οποία συζητήσαμε διάφορα θέματα που απασχολούν τους κυνηγούς και σίγουρα η Ομοσπονδία δεν υιοθετεί τις θέσεις της συγκεκριμένης ομάδας που διαμαρτυρήθηκε σήμερα στον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς».
 
Όπως εξήγησε ο κ. Κυπριανού «η συγκεκριμένη ομάδα έχει μια άλλη άποψη σχετικά με διάφορα θέματα μεταξύ των οποίων και κατά πόσον θα επιτρέπεται η εκπαίδευση των σκύλων περίπου ολόκληρο το χρόνο. Η Ομοσπονδία και η Υπηρεσία Θήρας αντιτίθενται στο συγκεκριμένο θέμα αφού θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στο κυνήγι αφού μιλάμε για περιόδους αναπαραγωγής και φωλεοποίησης και κάτι τέτοιο θα προκαλέσει ζημιά στο θήραμα».
 
Πρόσθεσε ότι «ο καθένας μπορεί να εκφράζει τη θέση του, ωστόσο δεν μπορείς να μην λάβεις υπόψη τη μεγάλη πλειοψηφία των κυνηγών που θεωρώ ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι απόψεις τους ταυτίζονται με αυτές τις Υπηρεσίας Θήρας».
 
Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ακόμα ότι οι διαμαρτυρόμενοι κυνηγοί απέστειλαν αρχές Απριλίου, «επιστολή στο Υπουργείο, με ένα αριθμό τηλεφώνου και ζητούσαν επιτακτικά να συναντηθούν με τον Υπουργό Εσωτερικών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα έκλειναν τον κυκλικό κόμβο της Ριζοελιάς. Εχω την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό, να εκβιάζεται δηλαδή το κράτος από οποιαδήποτε ομάδα ότι με το «έτσι θέλω» πρέπει να γίνει συνάντηση, διαφορετικά θα αποκλείσω δρόμους».
 
Ανέφερε επίσης ότι «η συγκεκριμένη ομάδα θα έπρεπε να ζητήσει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και  όπως βλέπουμε τόσο άλλο κόσμο, να δούμε και αυτούς, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών».
Αιτήματα  
Σημειώνεται ότι το Κίνημα έχει έξι συνολικά αιτήματα δηλαδή τα χρήματα από τις ανανεώσεις/εκδόσεις αδειών κυνηγίου πρέπει να κατατίθενται στους κυνηγετικούς συλλόγους και όχι στην Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας. Επίσης ζητούν όπως η εξάσκηση κυνηγετικών σκύλων να επιτρέπεται σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σε περιορισμένες περιοχές μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου-Μαΐου που αποτελεί περίοδο φωλεοποίησης και σε ολόκληρη την επικράτεια από την 1η Ιουνίου.
 
Ακόμα ζητούν να επιτραπεί το κυνήγι του αμπελοπουλιού με φλοπέρ, να επιτραπεί το κυνήγι του τρυγονιού κατά την περίοδο του Απριλίου, να ενισχυθεί η πάταξη της λαθροθηρίας και να μετακινηθούν άμεσα διεφθαρμένοι θηροφύλακες από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και να προωθηθούν άμεσες ενέργειες από το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας της Αστυνομίας Κύπρου για την πάταξη του φαινομένου των δηλητηριάσεων και των κλοπών κυνηγετικών σκύλων.
Πηγή: 
ΚΥΠΕ