Τα Στροφάδια απόρθητο κάστρο για επίδοξους λαθροθήρες

Με απόρθητο κάστρο μοιάζουν τις τελευταίες ημέρες τα Στροφάδια, η φύλαξη των οποίων ξεκινά κάθε χρόνο αυτή την εποχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της λαθροθηρίας κυρίως τρυγονιών τα οποία έχουν ξεκινήσει το μεταναστευτικό τους ταξίδι από την Αφρικανική ήπειρο προς την Ευρώπη, περνώντας, μεταξύ άλλων, πάνω από τα Ιόνια Νησιά.
Μπροστάρης και αυτή τη φορά ο Μητροπολίτης Δωδώνης συνεπικουρούμενος από στελέχη του Λιμεναρχείου Ζακύνθου, της Γ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου καθώς επίσης και του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου. Η πρωτοβουλία της Μητρόπολης δεν αφήνει περιθώρια για έκνομη δράση αφού έχει επιτευχθεί επαρκέστατη και αποτελεσματική φύλαξη. Ο ίδιος ο κ. Χρυσόστομος λέει χαρακτηριστικά πως, όσο βρίσκεται εν ζωή, παραβάσεις στα Στροφάδια δεν θα γίνονται.
Είναι γνωστό ότι ο Δεσπότης έχει αναλάβει εδώ και χρόνια ενεργό δράση για τη φύλαξη των Στροφαδιών. Το ίδιο γίνεται και φέτος!
Η αποστολή κλιμακίων στη Ζάκυνθο θα συνεχιστεί ολόκληρη την περίοδο της εαρινής μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών, ενώ ανάλογη θα είναι και η παρουσία της Ομοσπονδίας στα Στροφάδια, με εναλλασσόμενες αποστολές ομάδων Θηροφυλάκων, με στόχο να αποτραπεί κάθε πιθανό κρούσμα λαθροθηρίας. Ετσι, τρυγόνια και ορτύκια θα μπορούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το προγραμματισμένο τους ταξίδι, να αναπαραχθούν να διατηρούν υγιείς πληθυσμούς.

Μετά το Πάσχα…
Οι έλεγχοι στα Στροφάδια ξεκίνησαν λίγες ημέρες μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα στις 11 Απριλίου όταν στο νησί έφτασε επικεφαλής κλιμακίου για να συντονίσει την επιχείρηση φύλαξης ο Μητροπολίτης Δωδώνης. Μαζί του άνδρες του Λιμεναρχείου, της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας αλλά και του ΕΘΠΖ.
Ουδέν πρόβλημα παρουσιάζεται είτε με την φύλαξη, είτε με τη φιλοξενία τους, όπως διαβεβαίωσε ο Μητροπολίτης Δωδώνης, Χρυσόστομος, μιλώντας στην ΗΜΕΡΑ: “Η φύλαξη των Στροφάδων γίνεται κανονικά όπως γίνεται άλλωστε επί σειρά 16 ετών, με πρωτοβουλία της Εκκλησίας. Τα Στροφάδια φυλάσσονται επαρκέστατα, έχουν γίνει όλα όσα πρέπει. Ένας λιμενικός βρίσκεται επί μονίμου βάσεως στην περιοχή για περιπολίες και για αυτό ευχαριστώ το λιμενικό Σώμα για την κατά το καλύτερο δυνατό τρόπο φύλαξη όλο το έτος συμβάλλοντας στη διαφύλαξη του πολιτιστικού μνημείου και του περιβάλλοντος. Από την Κυνηγετική Ομοσπονδία έχουν οριστεί εναλλασσόμενα γκρουπ, ανά μία εβδομάδα περίπου. Επίσης, παρά του ότι πνέει τα λοίσθια και από το θαλάσσιο πάρκο Υπάρχει μόνιμος φύλακας. Όσο ζω, δεν θα υπάρχουν εκτροπές. Δεν κουνιέται φύλλο και το εγγυώμαι με την παρουσία μου εκεί”.
Οι λεηλασίες αποτελούν πλέον παρελθόν καθώς έχει δοθεί τεράστιο βάρος στην οργανωμένη δράση πρόληψης αυτών των φαινομένων. Είναι γεγονός ότι η λαθροθηρία στις Στροφάδες έχει σχεδόν εξαλειφθεί. Το θαλάσσιο και το σπάνιο χερσαίο φυσικό περιβάλλον του νησιού είχαν υποστεί σημαντικές βλάβες τα τελευταία χρόνια, με τις δράσεις των λαθροθήρων να έχουν λάβει διαστάσεις πραγματικής λεηλασίας.
Τα μέτρα πρόληψης που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια έχουν εξαλείψει φαινόμενα καταστροφών και λεηλασιών. Η άριστη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων έχει φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, ωστόσο όταν αλλάξει και η νοοτροπία όσων προβαίνουν σε πράξεις καταστροφής του περιβάλλοντος θα εξαλειφθεί το πρόβλημα.
Τα Στροφαδια απόρθητο κάστρο για επίδοξους λαθροθήρες
Μεθαύριο, μάλιστα, όπως δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Μητροπολίτης Δωδώνης, πρόκειται αυτοπροσώπως να υποδεχθεί στα Στροφάδια μια ομάδα Σουηδών ερευνητών – επιστημόνων προκειμένου να μελετήσουν το ταξίδι των άγριων πτηνών που μεταναστεύουν αυτή την εποχή και κυρίως των τρυγονιών.

Αναζητείται χρηματοδότηση για το λιμάνι 
“Τα Επτάνησα δεν τελειώνουν στο λιμάνι της Ζακύνθου, αλλά σε εκείνο των Στροφάδων”, ήταν η προ μηνών δήλωση που έκανε στην εφημερίδα μας ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου προαναγγέλοντας έτσι την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει με τη στήριξη και του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για τη δρομολόγηση του μείζονος προβλήματος της εξευρεσης χρηματοδότησης για τις εκεί λιμενικές εγκαταστάσεις των Στροφάδων και ακολούθως του Καστρομονάστηρου.
Η χρηματοδότηση του έργου βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Γι’ αυτό και, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει ο κ. Χρυσόστομος τηρούσε στάση αναμονής.
Έκτοτε πραγματοποιήθηκε νέο ραντεβού στα Υπουργεία Ανάπτυξης, Μεταφορών και Ναυτιλίας προκειμένου να λυθεί μια δια παντός το πρόβλήμα καθόσον η ανάγκη για συνολική αναβάθμιση και προβολή των Στροφαδιών εκφράστηκε πολλές φορές στο παρελθόν. Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφέρεια μπαίνει μπροστά με συναντήσεις του μητροπολίτη Δωδώνης στην Κέρκυρα αλλά και στην Αθήνα. Γνώστης του προβλήματος είναι και ο πρώην Υπουργός Ναυτιλίας και νυν Άμυνας Πάνος Καμένος που έχει επισκεφτεί για το λόγο αυτό και τη Ζάκυνθο και τα Στροφάδια έχοντας ιδίαν άποψη.
Το χρονικό
Αρχικά, υπήρχε η διαβεβαίωση για την ένταξη της υλοποίησης του έργου και τη χρηματοδότησή του στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013 μετά την έγκριση της σκοπιμότητας καθώς και της σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Κύκλοι προκειμένου να δημιουργήσουν εμπόδια επικαλέστηκαν ότι αποτελεί πρόβλημα η έλλειψη τακτικής συγκοινωνίας, αλλά και πάλι όταν παρουσιάστηκαν προσφορές τουριστικών πρακτορείων που ήταν διατεθειμένα να κάνουν 6 δρομολόγια, βρήκαν άλλες δικαιολογίες. Η ιστορική μονή των Στροφάδων, ανέθεσε στην Πολυτεχνική Σχολή Πατρών την έρευνα και μελέτη του Καστρομονάστηρου, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Αυτή συμπεριλήφθηκε στα θέματα του ΚΑΣ και ως αρτία επιστημονική μελέτη εγκρίθηκε αμέσως. Έκτοτε συντάχθηκαν τα αναγκαία τεύχη δημοπράτησης.
Η πιο πρόσφατη αναφορά έγινε το 2016, στη διάρκεια της παρουσίασης του Σχεδίου Τουριστικής Προβολής 2016-2020 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, που έγινε στο νησί μας. Το θέμα είχαν τότε είχαν αναφέρει ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και η Προϊσταμένη της 20ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, Χριστίνα Μερκούρη. Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη του έργου είναι πλήρης, έχει ληφθεί έγκριση από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο και δεν υπάρχει η παραμικρή εκκρεμότητα.
Μελέτες και προσκόμματα
Τα χρήματα είναι πάρα πολλά καθώς μιλάμε για 9.000.000€-10.000.000€ και συνεπώς οι πιστώσεις της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένες για τον πολιτισμό είναι περιορισμένες ώστε να καλυφθεί η εν λόγω υποχρέωση. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξουν πιέσεις εύρεσης πόρων από δημόσιες επενδύσεις ή ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η ταυτόχρονη κατασκευή του λιμανιού και η ανακαίνιση του Καστρομονάστηρο αποτελούν έργα ανεξάρτητα και, μαζί, αλληλένδετα. Όπως κατ΄ επανάληψη έχει επισημάνει ο κ. Χρυσόστομος είναι αδύνατο να προσεγγίσουν το σημείο πλοία με οικοδομικά υλικά που προορίζονται για τις εργασίες που θα γίνουν στην ίδια τη Μονή.
Όμως, διαχρονικά μεταξύ Υπουργείων Ανάπτυξης και Πολιτισμού, παίζεται ένα άκομψο παιχνίδι εμπαιγμού και ανακόλουθης τακτικής, όταν η ανάγκη απορρόφησης των χρημάτων ΕΣΠΑ είναι καθημερινό ανάγνωσμα. Τα ηλεκτρονικά στοιχεία της Μελέτης βρίσκονται χρόνια τώρα στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Πολιτισμού.
“Πήραμε υποσχέσεις και περιμένουμε”
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης για άλλη μια φορά εκφράζει την επιφυλακτικότητά του, αφού όπως ο ίδιος δηλώνει “πολλάκις έχουμε λάβει υποσχέσεις και περιμένουμε. Εκ του αποτελέσματος κρίνεται ο καθένας. Το Πάσχα έθεσα για άλλη μια φορά το θέμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτή Ζακύνθου Σταυρο Κοντονή, ο οποίος μου εξέφρασε την άποψη ότι έχει λάβει την υπόσχεση και ελπίδα από τον συνάδελφό του αρμόδιο Υπουργό επί του ΕΣΠΑ πως κάτι θα γίνει. Εμείς δεν έχουμε παρα να αυξάνουμε συνεχώς την πίεση. Όπως προείπα περιμένουμε και ερευνητές από τη Σουηδία με τη βοήθεια των οποίων θα επιδιώξουμε να στείλουμε το πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διατηρώ συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξεύρεση πόρων, για την ολοκλήρωση του μεγάλου στοιχήματος που έχω θέσει και δεν είναι άλλο από την αποκατάσταση του καστρομονάστηρου στα Στροφάδια. Απώτερος στόχος και σκοπός να καταστούν επισκέψιμα, να αποτελέσουν πόλο έλξης προσκυνητών και σημείο θρησκευτικού τουρισμού. Πέραν από τον Πύργο είναι και τα θέματα του λιμανιού και του Φάρου που χρονολογείται πριν από 6 αιώνες και χρειάζεται συντήρηση”.