Για τρίτη χρονιά αντιμέτωπος με μέδουσες ο Κορινθιακός - Τι εξηγεί επιστήμονας στο CNN Greece


Για άλλη μία χρονιά οι μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στις θάλασσες του Κορινθιακού Κόλπου προκαλώντας ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες και για το φετινό καλοκαίρι. Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), μιλώντας στο CNN Greece, επισημαίνει ότι το φαινόμενο είναι «φυσιολογικό, ποιοτικά», κάνει, όμως, παράλληλα,  λόγο για μεγάλη συγκέντρωση, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ στις ελληνικές θάλασσες.
«Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που παρουσιάζεται το φαινόμενο. Απ’ ότι βλέπουμε θα υπάρχει και φέτος», είπε ο κ. Χρήστου, σημειώνοντας πως οι εν λόγω τσούχτρες κάνουν «υπερδεκαετείς κύκλους στη Μεσόγειο. Κάθε 10-12 χρόνια εμφανίζονται και παραμένουν για 2-3 χρόνια σε αυξημένες συγκεντρώσεις (στην περιοχή όπου εμφανίστηκαν)», όπως σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο οι ερευνητές δεν έχουν στη διάθεσή τους κάποια μελέτη για το φαινόμενο στον Κορινθιακό Κόλπο ώστε να γνωρίζουν τους λόγους που προκαλείται, καθώς δεν έχει γίνει τέτοια μελέτη, και προχωρούν σε παρατηρήσεις βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας.
Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr


Read more: http://www.cnn.gr/news/ellada/story/127031/gia-triti-xronia-antimetopos-me-medoyses-o-korinthiakos-ti-exigei-o-e-xristoy-sto-cnn-greece#ixzz5DZNWqoVy