Πάρκο αιλουροειδών στο…Παλαιοχώρι Παγγαίου!

ligas
Πάρκο αιλουροειδών στο…Παλαιοχώρι Παγγαίου! – Βγήκε άδεια δόμησης! – Άδεια και για πάρκο άγριων πτηνών στους Αντιφιλίππους!
Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η άγρια πανίδα του νομού Καβάλας αποτελείται από ζώα όπως λύκοι, αλεπούδες και άγρια πτηνά (από αυτά που απαντάμε συχνά στο Δέλτα του Νέστου). Πλέον, όμως, φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αποκτήσουμε και…άγρια αιλουροειδή!
Το κατανοούμε ότι κάτι τέτοιο φαντάζει ανέκδοτο, αλλά είναι πραγματικότητα!
Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την Διεύθυνση Πολεοδομίας Καβάλας μια έγκριση δόμησης, η οποία περιλαμβάνει -εκτός των άλλων- τοπογραφικό διάγραμμα, πλήρη και αναλυτικά στοιχεία για το οικόπεδο και τα κτίσματα που θα οικοδομηθούν καθώς και το ποιος συνέταξε αρχιτεκτονικές μελέτες, στατικές μελέτες, μελέτες ύδρευσης-αποχέτευσης κλπ.
Αναστάσιος Μαρκουλίδης
kavala-portal.gr
Η συγκεκριμένη έγκριση δόμησης αφορά…ένα πάρκο αιλουροειδών-έκθεση άγριων ζώων, το οποίο θα χτιστεί…στο Παλαιοχώρι Παγγαίου!
Το πάρκο, σύμφωνα με την έγκριση δόμησης, θα χτιστεί σε ένα οικόπεδο εμβαδού 3.668 τ.μ. (περ. 3,7 στρέμματα), και με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία θα δημιουργηθεί από έναν ιδιώτη, κάτοικο Καβάλας, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται εμφανώς στην έγκριση δόμησης (ο δήμος Παγγαίου, δηλαδή, δεν φαίνεται να εμπλέκεται στην όλη διαδικασία). Μάλιστα, όπως φαίνεται στην άδεια δόμησης, ο ιδιώτης έχει πάρει εγκρίσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (δασική υπηρεσία, εφορείες αρχαιοτήτων, διεύθυνση αγροτικής οικονομίας), ορισμένες από τις οποίες χρονολογούνται ήδη από τα τέλη του 2012 -κάτι που σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής έχει εδώ και αρκετό καιρό στο μυαλό του αυτή την ιδέα.
Προς στιγμήν θεωρήσαμε (μη έχοντας παρατηρήσει το «Έκθεση Άγριων Ζώων») ότι ο συγκεκριμένος χώρος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη άγριων αιλουροειδών. Ωστόσο οι χρήσεις που αναφέρονται στην έγκριση δόμησης είναι ξεκάθαρες:
Χώρος αναµονής επισκεπτών – εκδοτήριο εισιτηρίων – αποθήκη εργαλείων – WC, χώροι φύλαξης αιλουροειδών
Άδεια και για πάρκο αρπακτικών, στους Αντιφιλίππους
Φαίνεται, όμως, ότι ο συγκεκριμένος επενδυτής δεν αρκείται μόνο στα αιλουροειδή, καθώς με ξεχωριστή ανάρτηση στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ (η οποία έγινε την ίδια μέρα με την προηγούμενη) γίνεται γνωστό ότι δόθηκε άδεια δόμησης ενός πάρκου αρπακτικών πτηνών, εκτάσεως 3.938 τ.μ. (περ. 4 στρεμμάτων), το οποίο θα χτιστεί στους Αντιφιλίππους! Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι τα πάρκα αρπακτικών πτηνών δεν είναι και τόσο άγνωστη εικόνα, μιας και αντίστοιχο πάρκο λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια -με επιτυχία, ομολογουμένως- σε ένα χωριό ονόματι Αγορά, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα Κύργια Δράμας.