Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών μετατρέπεται η Λίμνη Κάρλα!

nekarla
Σε εκατόμβη νεκρών πουλιών έχει μετατραπεί η λίμνη-ταμιευτήρας Κάρλα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.
Στη που λίμνη αποτελεί υγρότοπο διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα και πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο των Βαλκανίων, μεγάλος αριθμός υδρόβιων πουλιών έχουν βρει τον θάνατο λόγω δηλητηρίασης από κυανοτοξίνες.
Όπως επισημαίνεται, η γενικότερη κατάσταση της λίμνης είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και απαιτούνται άμεσα μέτρα για την προστασία της από την πολιτεία. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και οι Σύλλογοι Περίθαλψης ‘Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ και Δράση για την ‘Αγρια Ζωή κατήγγειλαν το περιστατικό με κατεπείγουσα επιστολή τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Όπως έκαναν γνωστό, στα είδη που έχουν πληγεί περισσότερο περιλαμβάνεται και ο Αργυροπελεκάνος, είδος παγκοσμίως απειλούμενο, για τη διατήρηση του οποίου η χώρα μας φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού του. Aπό το 2016, η λίμνη Κάρλα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αποικία αναπαραγωγής Αργυροπελεκάνων στην Ελλάδα και έναν από τους τέσσερις υγρότοπους στην Ευρώπη όπου φωλιάζουν και τα δύο είδη πελεκάνων (Ροδοπελεκάνος και Αργυροπελεκάνος).
Τα πρώτα νεκρά πουλιά, 9 Αργυροπελεκάνοι, εντοπίστηκαν στις αρχές Ιουλίου, ενώ έκτοτε ο αριθμός των νεκρών πουλιών έχει ξεπεράσει τα 160 άτομα. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς η θνησιμότητα συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό.
ΠΗΓΗ www.zougla.gr/