Ενημερωτικό υλικò για την ΛΥΣΣΑ


  

Σύμφωνα με 
το "Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα", και από το 2012 όπου η Λύσσα επανεμφανίσθηκε στην Ελλάδα, όλα τα θηλαστικά που ανευρίσκονται νεκρά (κατοικίδια και άγρια πανίδα) πρέπει να συλλέγονται και να προσκομίζονται στις κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας προς εργαστηριακή εξέταση.
 
Η ανωτέρω διαδικασία είναι γνωστή ως Παθητική Επιτήρηση της Λύσσας και ουσιαστικά μέσω αυτής, προσπαθούμε να διαπιστώσουμε εάν ο ιός της Λύσσας κυκλοφορεί ή όχι στην χώρα μας. Στην συλλογή δειγμάτων συμμετέχουν βάσει Υπουργικής Απόφασης οι δασικές υπηρεσίες και οι φύλακες θήρας (ιδιωτικοι) ενώ από το 2016 και οι κυνηγοί και τα μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων.
 
Η επιτήρηση αυτή οδήγησε στο να καταγραφουν μέχρι τον Μάιο 2014, 48 κρουσματα Λυσσας σε ζωα στην χώρα. Από τον Μαιο 2014 και έκτοτε, δεν εχει καταγραφεί νέο κρουσμα και αυτο μπορεί να οφείλεται είτε στον εμβολιασμό της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα είτε και στην μειωμένη Παθητική Επιτήρηση (δηλαδή μειωμένη συλλογη και εξεταση νεκρων θηλαστικων) που καταγραφηκε ειδικα το 2015 και εως σημερα.
 
Προκειμένου να ενισχυθεί η Προσκομιση Δειγματων,αποζημιώνεται με το ποσο των 50 ΕΥΡΩ,  απο την αρχη του 2016 η κάθε αλεπού που ανευρίσκεται νεκρη ακομα και απο τροχαίο (οχι ομως τραυματισμένη απο οπλο, δηλητηριασμένη η σε προχωρημενη σήψη) και που παραδιδεται στις κτηνιατρικες υπηρεσιες απο κυνηγό/ιδιωτικο φυλακα θηρας και μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης.
 
Παράλληλα στις περιοχές όπου γίνονται εμβολιασμοί της άγριας πανίδας με εμβόλια-δολώματα (απο αέρος διανομή) και μετα απο τους εμβολιασμους, ένας αριθμος αλεπουδων ανα km2 (2 αλεπουδες/100km2) της περιοχής εμβολιασμού, θανατώνονται για να ελεχθει εργαστηριακα αν εχουν αντισωματα εναντι του ιού της Λύσσας μετα τον εμβολιασμο με εμβολια-δολωματα.
Τα ζωα αυτα θανατωνονται εκτος κυνηγετικης περιοδου απο συνεργεια διωξης που συγκροτουνται από τις δασικες υπηρεσιες με συμμετοχή κυνηγων-ιδ.φυλάκων θηρας και εντος κυνηγετικης περιόδου και απο τα συνεργεια δίωξης αλλα και ΑΥΤΟΝΟΜΑ από κυνηγους και ιδ.φύλακες θήρας με άδεια θηρας σε ισχύ.
 
Κάθε θανατωμένη αλεπου που παραδιδεται (σε συνεννοηση με τις κτηνιατρικες υπηρεσιες) βασει του ανωτέρου προγραμματος αποζημιώνεται με 30 ΕΥΡΩ (η αποζημιωση αφορα τους κυνηγους και ιδ.φυλακες θηρας είτε ως μελη των συνεργείων δίωξης είτε αυτονομα, εντος της κυνηγετικης περιοδου.
 
Αυτό που είναι σημαντικο είναι η ΕΥΡΕΙΑ ενημέρωση των κυνηγών για να γνωρισουν το Προγραμμα, την διαδικασία συλλογης των νεκρων ζωων και τα μέτρα πoυ λαμβανουν για να κανουν με ασφάλεια την συσκευασια καθως και της διαδικασια που προβλέπεται για να αποζημιωθούν.
 
Για τον σκοπό αυτό διαμορφώθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια και μια Αφισα για την ενημέρωση των κυνηγων και φυλακων θηρας.
Αυτα ηδη διανεμηθηκαν ηλεκτρονικα στις εδρες των κυνηγετικων ομοσπονδιών της χώρας με σκοπο να φτασουν και σε κυνηγετικους συλλογους.
 
 Είναι πολύ σημαντικό να αυξηθει η συλλογη και εξεταση δειγματων ζωων προκειμένου να μπορουμε να υποστηριξουμε καθεστώς ελεύθερο λύσσας στην χώρα μας.

 Για καλύτερη ενημέρωση υπάρχει το link που μπορειτε να αναζητήσετε περισσότερες πληροφορίες για την Λύσσα και το Πρόγραμμα Καταπολέμησής της στην Ελλάδα.