Η έρημος, η Σαχάρα της Ελλάδας και της Ευρώπης: οι παχιές άμδες (αμμουδιές)!!!.


Η περιοχή
Η Λήμνος είναι ένα από τα γνωστά «ξερονήσια» του Αιγαίου, με την παρουσία λίγων δέντρων βαλανιδιάς (Quercusithaburensis subsp. macrolepis), θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων και μεγάλες εκτάσεις με φρύγανα. Στη βόρεια όμως πλευρά της Λήμνου, στην περιοχή Γομάτι (στις πλαγιές του χωριού Κατάλακκο) βρίσκεται μια περιοχή 70 στρεμμάτων με αμμόλοφους (μακριά από τη θάλασσα), γνωστή και ως Σαχάρα της Λήμνου, τη μοναδική έρημο της Ευρώπης: οι παχιές άμδες (δηλ. παχιές αμμουδιές)!


Οι αμμόλοφοι
Οι αμμόλοφοι αλλάζουν διαρκώς σχήμα, ανάλογα με τους ανέμους, όπως ακριβώς γίνεται και στην έρημο Σαχάρα, δημιουργώντας την αίσθηση μιας μικρογραφίας της μεγαλύτερης ερήμου του κόσμου. Σύμφωνα με τους γεωλόγους, οι ενδοχωρικές αυτές αμμοθίνες της Λήμνου δημιουργήθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων και θεωρείται ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο για νησιωτική περιοχή.



Η χλωρίδα
Στις αμμοθίνες η βλάστηση είναι φτωχή, αλλά διάσπαρτα απαντούν κάποια είδη, όπως οι κρίνοι της παραλίας (Pancratium maritimum), η αμμόφιλα (Ammophila arenaria), αστυβίδες (Sarcopoterium spinosum), αγριελιές (Oleaeuropaea var. sylvestris) κ.ά.


Η ιδιαιτερότητες

Λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής, στην έρημο της Λήμνου έχουν «γυριστεί» πολλά διαφημιστικά φιλμάκια, ενώ στην ίδια περιοχή έγινε και η σκηνή στην έρημο της ταινίας «Μια Ελληνίδα στο χαρέμι» με την Ρένα Βλαχοπούλου.
 

Πηγές – Άρθρα – Πληροφορίες
www.limnosgreece.gr [Πρόσβαση 2/8/2016]
http://www.mylemnos.gr/ [Πρόσβαση 2/8/2016]
https://greece.terrabook.com [Πρόσβαση 2/8/2016]
www.mixanitouxronou.gr [Πρόσβαση 2/8/2016]
www.iefimerida.gr [Πρόσβαση 2/8/2016]

Επιμέλεια – Κείμενο M.Sc. Φώτω Φ. Κόνσολα


Πηγή: το γφ βοτανική