ΦΥΣΗ EVER

Τραυματισμένο ζαρκάδι στη γέφυρα Αώου


«ΝΕΑΡΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΖΑΡΚΑΔΙ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ», 7 Μαΐου 2018
 
Εχθές, 6 Μαΐου 2018, αργά το απόγευμα, μέλη του Συλλόγου μας (ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ) μαζί με νεαρούς της πόλης της Κόνιτσας, εντόπισαν νεαρό τραυματισμένο ζαρκάδι, που κρυβόταν για ασφάλεια στο βάθρο της πέτρινης γέφυρας του Αώου. 
 
Κατόπιν περιπετειώδους προσπάθειας και υπό συνθήκες καταρρακτώδους βροχής, τα μέλη μας μαζί με τους νεαρούς -αφού ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες- κατάφεραν μόνοι τους να συλλάβουν το τραυματισμένο στα πόδια ζαρκάδι –που παρόλα αυτά εξεδήλωσε εξαιρετικές κολυμβητικές ικανότητες- το οποίο και μετέφεραν σε ασφαλές μέρος κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
 
Στη φωτογραφία φαίνεται το νεαρό ζαρκάδι, τη στιγμή της σύλληψής του με καλυμμένο το κεφάλι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος θανάτου λόγω στρεσαρίσματος. Τα τραύματα φαίνεται ότι προκλήθηκαν από πτώση πιθανόν λόγω καταδίωξης από κάποιον θηρευτή (πιθανά σκύλο λόγω της εγγύτητας στον οικισμό) ή από απλό ατύχημα.
 
Στη συνέχεια (σήμερα 7 Μαΐου 2018) ανέλαβε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κόνιτσας και η Ε Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου να προωθήσουν το νεαρό ζαρκάδι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τους οποίους και ευχαριστούμε. Επίσης ευχαριστούμε τα μέλη μας, καθώς και τους δύο νεαρούς -της παρακείμενης στη γέφυρα του Αώου γειτονιάς της
Κόνιτσας- για την έμπρακτη προθυμία, την ενεργό συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση του νεαρού ζαρκαδιού.
 
Έχοντας υπόψη και άλλα παρόμοια περιστατικά που συνέβησαν κατά το παρελθόν με ζαρκάδια ή άλλα προστατευόμενα είδη της άγριας πανίδας, όπως αγριόγιδα, προτείνουμε σε επίπεδο Π.Ε. Ιωαννίνων, να συσταθεί ένας μηχανισμός άμεσης δράσης που θα ενεργοποιείται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οποίος θα πρέπει να περιλαμβάνει μία εξειδικευμένη ομάδα -με κατ ελάχιστο δύο άτομα με βασικές κτηνιατρικές γνώσεις και ανάλογες των περιστάσεων ικανότητες- καθώς και κατάλληλο όχημα μετακίνησης και μεταφοράς τραυματισμένων ζώων σε κέντρο περίθαλψης.
 
ΠΗΓΗ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ»