Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές του για να δίνουν λεμόνια και ξεκίνησε μια μεγάλη συζήτηση....






Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε μια μικρή είδηση που συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον σε social και παραδοσιακά media.
Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής μπόλιασε τις νεραντζιές στο κέντρο της πόλης για να δίνουν λεμόνια. Η είδηση έγινε viral – σε αυτό βοήθησε και η ανακοίνωσή της, που έγινε μέσω της επίσημης σελίδας του Δήμου Ηρακλείου στο Facebook: «Καλημέρα... Το τελευταίο διάστημα μπολιάστηκαν οι νεραντζιές στις γειτονιές του κέντρου προκειμένου, σε λίγο καιρό, να δώσουν λεμόνια. Λεπτομέρεια, θα πει κανείς, αλλά είναι αυτές οι μικρές παρεμβάσεις που δείχνουν το μεράκι να γίνει η πόλη μας λιγάκι πιο όμορφη...». Η ανακοίνωση συνοδευόταν και από φωτογραφία μιας νεραντζιάς με ένα καρτελάκι που έγραφε «Μπολιάζουμε τα δέντρα μας, δίνουμε καρπούς στην πόλη μας».

Η είδηση μοιράστηκε πολύ, έγινε viral δηλαδή, είχε πολλά θετικά σχόλια και έφθασε ως τις σελίδες μεγάλων εφημερίδων. Είχε όλα τα «σωστά» χαρακτηριστικά: μια δημοτική Αρχή που φαίνεται να νοιάζεται για τους πολίτες της και περισσότερο για τους μη προνομιούχους, αυτούς δηλαδή που θα επωφελούνταν κυρίως από τα δωρεάν λεμόνια. Ήταν μια απλή ιδέα, από αυτές που δεν απαιτούν μεγάλους προϋπολογισμούς, άμεσα εφαρμόσιμη και με απτά αποτελέσματα.   




Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα; 




Η Διεύθυνση Πάρκων και Κηποτεχνίας του Δήμου Κορυδαλλού, όμως, έχει άλλη άποψη και με ανακοίνωσή της σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «Ο εμβολιασμός λεμονιάς πάνω σε νεραντζιά αντενδείκνυται, διότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό αποτυχίας, με αποτέλεσμα το δέντρο να ξεραίνεται. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση μαζικών εμβολιασμών, η πόλη μας κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο. Εξάλλου, πριν από λίγα χρόνια ο δήμος μας προχώρησε σε πιλοτικό εμβολιασμό νεραντζιών σε πάρκο, χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. [...]

Η νεραντζιά ενδείκνυται για δεντροστοιχίες πόλης. Ζει περισσότερο από όλα τα εσπεριδοειδή. Το πλούσιο φύλλωμά της απορροφά τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, συμβάλλοντας στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Είναι το πιο ανθεκτικό σε ασθένειες εσπεριδοειδές δέντρο. Αντέχει σε δυσμενείς συνθήκες, στην έλλειψη νερού και δεν χρειάζεται λίπασμα. Έχει μαλακά αγκάθια, ενώ η κόμη της είναι σχετικά μορφοποιημένη και δεν παρουσιάζει την άναρχη ανάπτυξη των άλλων εσπεριδοειδών και ειδικά της λεμονιάς. Η λεμονιά δεν είναι κατάλληλη για τα πεζοδρόμια της πόλης μας, που συνήθως έχουν περιορισμένο πλάτος. Δεν αντέχει στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δηλαδή σε περίπτωση πάγου ξεραίνεται. Έχει σκληρά και επικίνδυνα αγκάθια, γεγονός που την καθιστά επικίνδυνη για τους πεζούς. Απαιτεί συγκεκριμένες λιπάνσεις και αρκετό νερό για να αποδώσει».




Εμείς επικοινωνήσαμε για μια τρίτη άποψη με τον διευθυντή Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αθηναίων Δημήτρη Κυριακάκη, ο οποίος συντάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άποψης που εκφράστηκε από τον Δήμο Κορυδαλλού. Μας έδωσε επίσης την επίσημη καταγραφή των δέντρων που έχει ο δήμος, για να έχουμε μια βάση: 883 πικροδάφνες, 815 καζουαρίνα, 784 αϊλάνθοι, 714 μελιά, 579 πεύκα, 522 δάφνες Απόλλωνος, 491 γιακαράντα, 490 πλατάνια, 441 ακακίες, 439 φοίνικες κανάριοι, 355 χαρούπια, 351 φοίνικες ουασιγκτόνιοι, 282 ευκάλυπτοι, 207 προυνοί, 166 κυπαρίσσια, 141 πιπέρια, 97 λεμονιές, 81 λεϊλάντ, 49 γάζια, 38 αγγέλικα, 34 συκιές, διάφορα άλλα 7.220. 




Ακόμα και αν δεχθούμε, όμως, ότι το μπόλιασμα των νεραντζιών με λεμονιές δεν είναι η καλύτερη λύση, η κεντρική ιδέα έχει μια γερή βάση. Γιατί να μην μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες που βρίσκονται σε ανάγκη από τα οπωροφόρα δέντρα του δήμου, όπου υπάρχουν, ή ακόμα και να καλλιεργηθούν γι' αυτόν ειδικά τον σκοπό σε σημεία της πόλης που μένουν ανεκμετάλλευτα;
Ο κ. Κυριακάκης μας είπε ότι ο δήμος είναι θετικός σε αυτό, αν και υπάρχουν κάποια πρακτικά ζητήματα, όπως το μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού της πόλης, ο τρόπος που θα επιλεχθούν οι δικαιούχοι κ.ά. Πάντως, όπως μας αποκάλυψε, έχουν ήδη βρεθεί κάποιες εκτάσεις στην περιοχή του Ελαιώνα που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν αστικούς κήπους. Αναμένουμε! 



Οι αστικοί οπωρώνεςιδιαίτερα για την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, της ακραίας φτώχειας και της επισιτιστικής ανασφάλειας θα έδιναν σε πολλούς ανθρώπους την ευκαιρία να φάνε δωρεάν."Ναι" στην αστική δενδροκομία είπε  πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.
Το τελευταίο διάστημα μπολιάστηκαν οι νεραντζιές στις γειτονιές της πόλης προκειμένου, σε λίγο καιρό, να δώσουν δωρεάν λεμόνια στους κατοίκους.


..........................................................

Νεράτζι : 

Καρπός όμοιος με το πορτοκάλι αλλά με διαφορετική γεύση. Τα νεράντζια είναι πικρά και ξινά, πράγμα που όμως δεν τα καθιστά άχρηστα διατροφικά όπως πολλοί νομίζουν.
Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Το νεράτζι μπαίνει σε ποτά όπως το κουαντρώ και άλλα. 
Διατροφική αξία: Ο χυμός είναι ξινός όσο και του λεμονιού, ενώ έχει και μια ελαφρά πικρή γεύση ή αυτή που στα αγγλικά λέγεται tart. Κάτι το διαφορετικό και έντονο, που είναι ευχάριστο για όποιον θέλει μια αλλαγή στη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε λοιπόν να τον προσθέσετε σε μείγμα χυμών. Επίσης ο χυμός αυτός μπαίνει άνετα σε σαλάτες και φαγητά, στη θέση του λεμονιού και του πορτοκαλιού! Μπορεί κανείς να στύψει σε μαρουλοσαλάτες, λαχανοσαλάτες κλπ ή να το προσθέσει σε φαγητά όπως οι πατάτες φούρνου, το σπανακόρυζο κλπ.
Το Δεκέμβριο οι δρόμοι των πόλεων είναι γεμάτοι ... βιταμίνες!
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά (βιταμίνη C ο χυμός του νερατζιού περιέχει 0,04 έως 0,4% (ή 4 τοις χιλίοις), δηλ. 4.000 mg στο λίτρο, το οποίο είναι πάρα πολύ. Λέγεται ότι το ζου­μί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή στέβια.
  • Βοηθά στη λιπόλυση και μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με την ενίσχυση και την προώθηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ξέπλυμα των μαλλιών για να προσθέσει λάμψη και στιλπνότητα και σε κρέμες προσώπου για την πρόληψη της ευαισθησίας των τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας.
Νερατζιά:
Citrus aurantium - Νερατζιά
    Eπιστημονική Oνομασία:   Citrus aurantium

          Άλλα Ονόματα: 
κιτρομηλιά (Κύπρος)
  Φυτό: δέντρο,
                 
Περιγραφή: Μικρού μεγέθους δέντρο, το συναντάμε ως καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια μεγαλουπόλεων και μοιάζει πολύ με την πορτοκαλιά. Η καταγωγή της είναι από το Βιετνάμ αλλά σήμερα είναι πολύ κοινή και καλλιεργείται σε πολλές χώρες και ιδιαίτερα στις τροπικές περιοχές και στις χώρες της Μεσογείου.


Πρόκειται για δέντρο ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία. Ο καρπός της είναι το νεράντζι που μοιάζει με το πορτοκάλι εξωτερικά αλλά η διαφορά του είναι στη γεύση. Τα νεράντζια είναι πολύ πικρά και ξινά. Η χρήση τους είναι κυρίως στη ζαχαροπλαστική και στην ποτοποιία. Ως γλυκό του κουταλιού το νεράντζι είναι έξοχο σε άρωμα και γεύση και δημοφιλές στην παράδοση πολλών περιοχών της Ελλάδας. Από τον ανθό της νεραντζιάς λαμβάνεται αιθέριο έλαιο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία.
Θεραπευτικές ιδιότητες: Η νεραντζιά έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά. Επιπλέον, τα φύλλα και τα άνθη της σε αφέψημα είναι σπασμολυτικά και χωνευτικά, ηρεμούν τα νεύρα και βοηθούν στην αϋπνία, ανακουφίζουν από στομαχόπονο και βήχα, και κατεβάζουν το σάκχαρο των διαβητικών. Τα γλυκά από άνθη νεραντζιάς και από νεράντζι ανοίγουν την όρεξη και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα. Λέγεται ότι το ζου­μί στο οποίο έχουμε βράσει ολόκληρα νεράντζια, αν το πιούμε, κατεβάζει την πίεση. Φυσικά, στα αφεψήματα, επειδή είναι πολύ πικρά, μπορούμε να προσθέσουμε μέλι ή στέβια. Ο φλοιός της νεραντζιάς είναι τονωτικό του στομάχου, διεγερτικό, άφυσο, ελαφρά αντιπυρετικό και ανθελμινθικό. Στο φλοιό υπάρχει μια ουσία που μοιάζει με την εφεδρίνη και που κάποιες μελέτες δείχνουν ότι ίσως βοηθάει στις καύσεις του οργανισμού και επομένως στην απώλεια λίπους. Υπάρχουν σκευάσματα που περιέχουν αυτή τη φυσική ουσία. Χρησιμοποιείται σε σκόνη (δόση 1-2g πολλές φορές την ημέρα), ή σε αφέψημα στην δόση των 50-100g σε ένα λίτρο νερό σε όλες τις περιπτώσεις ατονίας των οργάνων της πέψης, στην δυσπεψία, την αναιμία, την χλώρωση, την περίοδο αδυναμίας των πυρετών, στην κακοσμία του στόματος.
  • Το εκχύλισμα ανθών νεραντζιού είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, φλαβόνες και άλλα αντιοξειδωτικά.
  • Βοηθά στη λιπόλυση και μειώνει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας με την ενίσχυση και την προώθηση της μικροκυκλοφορίας του αίματος.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ξέπλυμα των μαλλιών για να προσθέσει λάμψη και στιλπνότητα και σε κρέμες προσώπου για την πρόληψη της ευαισθησίας των τριχοειδών αγγείων της επιδερμίδας.
  • Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως θεραπευτικό της κατάθλιψης, της έντασης και των δερματικών προβλημάτων.
  • Η έγχυση χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των προβλημάτων του στομάχου, της αργής πέψης και για να διεγείρει την έκκριση των γαστρικών υγρών και την όρεξη.