Ασκήσεις επί χάρτου για Αστυνομία Φύσης!




Απο πρόγραμμα LIFE


Η φύλαξη, των θηραμάτων, των προστατευόμενων ειδών αλλά και γενικότερα της πανίδας και της χλωρίδας της χώρας και η σύλληψη όσων παρανομούν είναι ένα σημαντικό ζητούμενο. Οχι μόνο για την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά διεθνώς. Η επίτευξη αυτού του στόχου δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή.
Δύο πρόσφατα δημοσιεύματα, το ένα με τίτλο: «Βούλγαροι οπλοφόροι κυνηγούν ανενόχλητοι στη μεθόριο» και το άλλο που αναφέρεται στη «Σύλληψη τριών ατόμων για παράνομη συλλογή αρωματικών φυτών», θύμισαν στο πανελλήνιο -για μια ακόμη φορά- τη δυσκολία φύλαξης των φυσικών πόρων της χώρας.


Στα δημοσιεύματα γίνεται αναφορά σε αλλοδαπούς κατοίκους γειτονικών χωρών, όμως σε εβδομαδιαία βάση είναι συνηθισμένες οι ειδήσεις για λαθροθηρία, καθώς και για λαθροχειρίες φυσικών πόρων από ημεδαπούς.
Επομένως, θα ήταν απίθανο να ξέφευγε από τον γενικότερο κανόνα η φύλαξη της άγριας ζωής (θηρεύσιμα ή μη θηρεύσιμα, προστατευόμενα είδη κ.λπ.).
Η κατάδειξη ελλείψεων ή κενών σε συστήματα φύλαξης (ακόμα και σε περιόδους που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την άμεση διόρθωση των προβλημάτων) είναι θεμιτή.
Ομως κάθε προσπάθεια «αποδόμησης» των υφιστάμενων δομών χωρίς επαρκή αιτιολογία προκαλεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητά της. Ταυτόχρονα, θέτει υπό αμφισβήτηση τις εμβόλιμες και μη δημοκρατικές συζητήσεις που γίνονται (σχετικά με τις προθέσεις που υπηρετούν). Αρκετοί κυνηγοί τέτοιες ενέργειες τις εκλαμβάνουν ως προσπάθειες αποδόμησης της θηροφύλαξης που παρέχουν οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων.
Σε αυτή την κατηγορία (των αμφισβητούμενων ενεργειών) μπορούν να καταταγούν και οι πρόσφατες διοικητικές ή νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβάλλονται ως «πολιτικές για τη βελτίωση της φύλαξης», των θηρεύσιμων και μη, των προστατευόμενων ειδών ή περιοχών κ.λπ.
Ας δούμε ορισμένες εξ αυτών:
Οι εξαγγελίες του υπουργού κ. Τσιρώνη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και στην εκπομπή «Δύο στις 12», για ίδρυση της «Αστυνομίας της Φύσης». Κάποιοι τότε είχαν σπεύσει να ερμηνεύσουν αυτές τις δηλώσεις ως πρόθεση του κ. Τσιρώνη για την έναρξη συγκαλυμμένων ενεργειών με στόχο την κατάργηση της θηροφυλακής των κυνηγετικών οργανώσεων.
Τελικά η εξαγγελία δημιουργίας «Αστυνομίας της Φύσης» ξεχάστηκε μόλις επετεύχθη η προώθηση (ύστερα από διάφορα ευτράπελα) της ανανέωσης της ετήσιας θητείας των ΔΣ και των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης.
Τότε έγινε και μια ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Β’ Αθηνών Γεωργίου Γερμενή προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχετικά με «το ενδεχόμενο διάλυσης της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής», όμως κανένα από τα δύο υπουργεία δεν απάντησε!
Στη συνέχεια, η σκυτάλη διερεύνησης της... αποδοτικότητας ή βιωσιμότητας των συστημάτων φύλαξης κ.λπ. πέρασε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος. Εγιναν δύο συνεδριάσεις με θέμα: «Σύστημα εποπτείας, φύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος: Ποια η κατάσταση σήμερα; Υπάρχει η δυνατότητα μιας ενιαίας δομής προστασίας του περιβάλλοντος; Ποιες οι προϋποθέσεις γι’ αυτό;».
Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και οι Ομοσπονδίες -δηλαδή οι εργοδότες των ιδιωτικών θηροφυλάκων- δεν προσκλήθηκαν καν για να καταθέσουν στοιχεία, γνώμη, παρατηρήσεις.
Τα συμπεράσματα από όσα λέχθηκαν στις δύο συνεδριάσεις της επιτροπής (στις οποίες είχαν προσκληθεί πολιτικοί, εκπρόσωποι περιφερειών και επιστημονικών ιδρυμάτων, φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, συνδικαλιστές σωματείων δασικών και φυλάκων, ΜΚΟ) αλλά και από τις συμπληρωματικές προτάσεις, εκθέσεις ή συμπεράσματα από παλαιότερες επιτροπές που υπέβαλαν στη συνέχεια, θα ανακοινωθούν στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ιδέες από... το μέλλον
Αρκετές τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος (υπάρχουν μαγνητοσκοπημένες στην ιστοσελίδα της Βουλής) αξίζουν περαιτέρω διερεύνηση (αναφορικά με τη στόχευσή τους κ.λπ.).
Ενα παράδειγμα: Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ένας εκ των συντονιστών του προγράμματος LIFE Natura Themis.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα Life έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα «τη φύλαξη των περιοχών προστασίας Natura του δικτύου Natura 2000». Στη διάρκειά του θα επιχειρηθεί η κωδικοποίηση του «πράσινου εγκλήματος» σε όλη την Περιφέρεια Κρήτης, με δύο παρατηρητήρια περιβάλλοντος ανατολικής και δυτικής. Το ένα σκέλος του προγράμματος θα το διαχειρίζεται ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων και το δεύτερο ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου.
Στη σύντομη ομιλία του ο συντονιστής του LIFE Natura Themis αναφέρθηκε «στην πολυπλοκότητα και ρευστότητα του θεσμικού πλαισίου της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της τήρησής της από τους υφιστάμενους φορείς».
Αυτή η επισήμανση όμως δημιουργεί και ερωτηματικά: Δηλαδή πώς είναι δυνατόν τους τελευταίους μήνες να γίνονται συζητήσεις επί συζητήσεων για τη φύλαξη και τους φύλακες βάσει συγκεκριμένου νομικού πλαισίου (το έργο της κωδικοποίησης της δασικής νομοθεσίας έχει ήδη ολοκληρωθεί), ενώ, όπως μαθαίνουμε τώρα, και η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει προβλήματα ερμηνείας και εφαρμογής;
Αν η περιβαλλοντική νομοθεσία έχει κενά και ελλείψεις (που σύμφωνα με τις βασικές αρχές του LIFE Themis, για να είναι εφαρμόσιμη πρέπει να κωδικοποιηθεί), δεν μπορεί να δικαιολογήσει σπασμωδικές ενέργειες που στην τελική μπορεί και να επιφέρουν ακόμα και τη διάλυση των υφιστάμενων δομών που λειτουργούν βάσει οργανωμένου νομικού πλαισίου.